L'economista, escriptor i reconegut divulgador, Josep Maria Gay de Liébana, ha mort aquest divendres als 68 anys víctima d'un càncer, segons han confirmat a l'ACN diverses fonts. Nascut el 6 de maig del 153 a Barcelona, va ser un reconegut expert en economia financera i comptabilitat. Doctor en Ciències Econòmiques i Dret, va ser professor titular de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Gay de Liébana va ser nomenat acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors. A més, va ser un reconegut assessor esportiu, després, d'entre altres, de formar part del consell d'administració del RCD Espanyol entre 2004 i 2006. Participava habitualment com a comentarista de l’actualitat econòmica a diversos mitjans.

Precisament, va ser distingit el 2013 amb el Premi Economia concedit per l'Associació de Corresponsals de Premsa Estrangera a Espanya.

L'economista va guanyar notorietat durant els anys de la crisi financera del 2008, durant els quals va participar de la conversa pública amb una actitud crítica que li va fer valer la qualificació d'economista indignat.

Gay de Liébana també exercia de docent a centres com a IQS, a la Facultat d'Economia de la Ramon Lluil, a l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses (ESADE, a l'Escola d'Administració i Direcció d'Empreses de Barcelona (EAE) i a l'Escola Universitària del Maresme (EUM). Formava part del Claustre de Doctors de la Universitat Abat Oliba CEU.

Durant tota la seva trajectòria va escriure articles sobre comptabilitat, econòmica, finances o fiscalitat. Alguns dels llibres més coneguts de Gay de Liebana disseccionaven el problema del deute disparat a l'Estat i les "veritats i mentides" al voltant de la crisi i la recuperació econòmica posterior al sotrac del 2008.

La seva capacitat per a divulgar el va portar ser un ponent habitual de congressos, jornades, fòrums i seminaris especialitzats en economia.

A banda de la docència i la divulgació, va fundar un despatx especialitzat en assessorament i consultoria legal, fiscal i empresarial. La firma està ara integrada per 15 professionals.

El món de l'economia i la política ha traslladat el seu condol als familiars i amics del divulgador.

La Universitat de Barcelona ha sigut una de les primeres institucions a reaccionar, lamentant la pèrdua del seu professor i enviant el condol a "familiars, amics i companys". Un missatge que han acompanyat amb un "Descansi en pau".

El RCD Espanyol ha recordat "aquest gran perico", que va ser conseller del club i patró de la Fundació. "Volem enviar el nostre més sentit condol als seus familiars i amics", han dit en un missatge a les xarxes socials.

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat que era "una figura clau i gran divulgador econòmic" ja que aconseguia "apropar amb gran facilitat i pedagogia als termes més complexos" i ho feia "sempre amb un somriure, disposat i positiu".

El rector de la Universitat Pompeu Fabra i catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat, Oriol Amat, ha mostrat la "tristesa" per "la mort d'un bon amic", que "sempre serà un referent". "Hem fet moltes coses junts i et trobarem molt a faltar", ha afegit el també degà del Col·legi d'Economistes.

L'ex secretari de Treball del Govern, Josep Ginesta, ha destacat que Gay de Liébana "sempre desvetllava el debat i les inquietuds" a més de ser una persona "afable i de conversa amena".

L'economista Xavier Sala-i-Martin també ha volgut recordar la figura de Liébana amb un "Descansa en pau, amic".