El preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista es va situar ahir en els 106,57 euros el megawatt/hora, el preu més alt registrat fins al moment per l'Operador de Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). El motiu de l'alça es deu a l'efecte de l'encariment del preu del gas natural en els mercats internacionals i dels drets d'emissió de CO2 en les energies que marquen el preu a Espanya, unit al fet que la demanda elèctrica prevista per a aquesta jornada era la més alta des del començament de mes, segons l'OMIE, el que crea més tensió al mercat elèctric.

L'energia es compra i ven de forma diària al mercat majorista de l'electricitat, conegut com a pool. Red Eléctrica fa una previsió de la demanda elèctrica de l'endemà, els productors presenten les seves ofertes a un preu determinat i a través d'una subhasta s'adjudiquen els diferents paquets fins a cobrir el total de la demanda. Així és com s'estableix el preu de la llum per a cadascuna de les 24 hores del dia.

Les primeres energies a entrar en la subhasta a casar oferta i demanda solen ser les energies més barates (renovables i, després, nuclears), però de vegades no arriben per cobrir el total demandat, per la qual cosa se n'afegeixen altres, que entren en últim lloc i solen ser les més cares (cicles combinats, però també la hidràulica).

El problema és que el mercat es regeix per un sistema marginalista en el qual totes les tecnologies es retribueixen al preu que marca l'última que casa oferta i demanda. Per tant si aquestes marquen un preu molt alt, el preu de l'electricitat es dispara.

I això és el que ha passat en els últims mesos amb els cicles combinats. Aquesta tecnologia crema gas natural i, per tant, està directament afectada pel preu d'aquesta matèria primera en els mercats internacionals que, actualment, està disparada per la cada vegada major demanda dels països asiàtics i la menor exportació de Rússia.

A més, els cicles combinats també han de pagar el peatge que suposa ser un combustible fòssil en plena transició energètica. Això és el que es coneix com els drets d'emissió de CO2, una manca d'incentiu econòmic creat per la Comissió Europea el 2018 per impulsar les energies netes, penalitzant les contaminants, l'ús s'ha pervertit disparant el seu preu davant el seu gran atractiu financer (és un valor segur).

El gener de 2018 els drets d'emissió de CO2 marcaven 4 euros per tona, actualment es troben entre els 50 i els 58 euros. Les estimacions de la Comissió Europea fixaven un preu de 25 euros el 2025 i de 50 euros el 2030.

D'altra banda, l'energia hidràulica es regeix pel mateix preu que els cicles combinats perquè segueix el cost d'oportunitat, és a dir, què suposaria que no entressin en el 'mix' de generació dels cicles. Això passa gairebé sempre, llevat de casos excepcionals que es donen quan els embassaments tenen massa aigua i estan obligats a desembassar-la, llavors l'aigua és molt barata.

És a dir, a falta de renovables seran els cicles combinats que marquin el preu i, en tractar-se d'un mercat marginalista, un encariment del preu dels cicles provoca que totes les tecnologies se'n beneficiïn en guanyar uns diners extres perquè no tenen aquests costos alts, però sí reben aquesta retribució alta, mentre els consumidors seran qui en surtin penalitzats.

El preu dona una petita treva però es manté per sobre dels 100 euros per MWh

El preu mitjà de la llum al mercat majorista, que fixa part de l’import de la factura de la llum, continua en màxims avui, tot i que serà el 4,7% inferior al preu d’ahir, segons OMIE, l’operador designat per a la gestió diària de l’electricitat a la península. Així, avui el preu mitjà se situa en els 101,57 euros per megawatt hora, davant els 106,57 euros que es van pagar ahir i que van suposar un nou rècord històric. D’aquesta manera, el preu mitjà se situa encara per sobre els 100 euros, tot i que en algunes franges del dia se situarà per sota. Concretament, serà entre quatre i cinc de la matinada (99,79 euros) i entre quatre de la tarda i vuit del vespre, quan oscil·larà entre els 98 i els 95 euros. Per contra, els màxims seran entre onze de la nit i la mitjanit de demà (106,04 euros) i entre la mitjanit d’ahir a avui fins a la una de la matinada (105 euros) i entre nou i deu del matí i de deu a onze de la nit, ambdues franges amb 105,25 euros. L’increment respon a factors com el pic de calor, la menor contribució d’energia provinents de fonts renovables al mix i el baix nivell de les reserves de gas a Europa.