El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir aixecar la prohibició que va imposar als bancs a distribuir dividends, per la qual cosa aquesta mesura es farà efectiva a partir del mes d’octubre, tal com havia avançat el president del Consell de Supervisió, Andrea Enria, fa diverses setmanes.

El BCE ha decidit no estendre de nou la recomanació de limitar els dividends bancaris, però aquests seguiran sota supervisió de la institució. Així, les autoritats del BCE valoraran el capital i els plans de distribució de cada banc de manera individualitzada com a part del seu procés supervisor habitual.

«Les últimes projeccions macroeconòmiques confirmen el repunt econòmic i indiquen una incertesa reduïda, la qual cosa està millorant la confiança en les trajectòries de capital dels bancs», ha argumentat el BCE.

Segons va indicar ahir l’institut emissor els supervisors han examinat el risc de crèdit dels bancs durant la pandèmia i, a conseqüència d’això, consideren que és «apropiat» reinstaurar les pràctiques que es venien donant al sector financer abans de la pandèmia de discutir els plans de remuneració a l’accionista de manera individualitzada.

En tot cas, l’entitat ha alertat que els bancs «haurien de continuar sent prudents» a l’hora de decidir el volum dels seus dividends i programes de recompra d’accions, considerant «amb cura» els seus models de negoci. El BCE va subratllar ahir que les entitats bancàries no han de subestimar el risc que es produeixin pèrdues addicionals en la seva capital una vegada les mesures de suport expirin.

A l’hora de valorar els plans de distribució de dividends dels bancs, els supervisors del Banc Centra Europeu tindran en compte els resultats dels test d’estrès de 2021, la publicació del qual tindrà lloc la setmana que ve.

També valoraran les pràctiques de risc creditici dels bancs i com podrien afectar la credibilitat de la seva trajectòria de capital.