La Inspecció de Treball estatal engega una campanya per combatre els riscos dels cops de calors sobre els treballadors i avisa que pot multar amb sancions d'entre 2.000 i 819.000 euros les empreses que no protegeixin correctament les plantilles. El cos enviarà 137.500 cartes a companyies que donen feina a més d'un milió de persones assegurant que es donarà tractament urgent a les denúncies relacionades amb "l'estrès tèrmic". La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha recordat el cas del jornaler Eleazar Blandón, mort l'agost passat a causa d'un cop de calor després de ser abandonat a les portes d'un centre de salut.

Amb aquest pla, la Inspecció de Treball posa el focus en l'exposició a les elevades temperatures, un risc per a la salut que pot tenir conseqüències letals."El que volem és evitar el que vam veure l'any passat amb Eleazar Blandón i el patiment de la seva família", ha afegit Díaz.

Les actuacions estan dissenyades per conscienciar les empreses amb l'objectiu de protegir a aquelles persones que treballen en condicions que poden acabar provocant un cop de calor, quan el cos registra un increment de temperatura corporal, ja sigui a causa d'un esforç físic desmesurat en un ambient calorós o amb escassa ventilació. Aquestes situacions es donen amb més freqüència en el sector agrari i de la construcció.

Per aquest motiu, la Inspecció de Treball realitzarà un enviament massiu de comunicacions a totes les empreses del sector agrari i del sector de la construcció, incloses empreses de treball temporal (ETT) i administracions públiques. En aquestes missives s'aportarà informació sobre l'esmentat pla i l'actuació del cos.

A més, s'adverteix que, els incompliments del deure de protecció de la seguretat i salut dels treballadors pot ser constitutiu d'infracció greu o molt greu, sancionable respectivament, amb multes que van des dels 2.046 euros fins a 40.985 euros i des de 40.986 euros fins a 819.780 euros.

El ministeri recorda que davant les elevades temperatures cal proporcionar aigua potable a les proximitats dels llocs de treball; planificar les tasques més pesades en les hores de menys calor, fer més pauses del que és habitual i en llocs frescos; protegir el cap amb gorra o barret; i habilitar zones d'ombra o locals frescos per al descans dels treballadors.