La llei de control horari, que va establir l’obligació de les empreses de disposar d’un sistema amb el qual portar un registre de les jornades laborals, no ha millorat el problema de les anomenades «hores extres encobertes». Malgrat que fa més de dos anys que va entrar en vigor (el mes de maig del 2019), ara com ara la meitat dels treballadors encara fa hores extres que no estan controlades o pagades, segons revela un recent informe que ha estat elaborat pel portal d’ocupació Infojobs.

Pel que fa al control horari, un de cada quatre treballadors enquestats assenyala que la seva companyia no efectua aquest registre d’hores. En aquest sentit, els joves d’entre 16 i 24 anys i els treballadors d’edats compreses entre els 55 i 65 anys són els que en major proporció indiquen que no estan sent sotmesos a un control horari per part de la seva empresa (29%).

A més, tampoc s’han reduït les hores extres no pagades per l’empresa. En aquest sentit, el 19% dels més de 4.700 professionals enquestats assenyala que fa entre 1 i 2 hores més de la seva jornada laboral a la setmana, i que aquestes no estan controlades o remunerades. D’altra banda, el 19% assegura que treballa entre 3 i 5 hores de més; mentre que el 13% afirma que fa més de 5 hores extra a la setmana sense rebre cap compensació econòmica.

Edat i comunitat autònoma

En aquest aspecte, són els joves de 16 a 34 anys els que formen el segment més malparat: fins a dos de cada tres (el 62%) fa més d’una hora extra a la setmana no controlada ni pagada en el seu lloc; i el 35,5% en fa tres o més.

A més de per l’edat, les diferències es perceben en funció del lloc de residència. Els madrilenys (45%) són els que més hores extres fan sense rebre cap tipus de compensació per part de l’empresa. La seva situació s’ha agreujat l’últim any a causa de la covid-19: en l’onada del juny del 2020, la dada era del 38%. Els professionals catalans (38%) i bascos (36%) són, després dels madrilenys, els que més hores extres fan.

Andalusia és la comunitat amb un percentatge més elevat de treballadors la jornada laboral completa dels quals ha estat reconeguda i pagada (el 14%), també és l’autonomia on es fan un nombre d’hores extra superior: gairebé un 40% dels andalusos fa més de 3 hores extra a la setmana no pagades.

Qüestió de gènere

D’altra banda, l’informe d’Infojobs destaca que a les empreses on es dona hi ha més presència femenina en llocs directius i més facilitats per a la conciliació, les hores extres realitzades baixen. A més, es reconeixen i remuneren en major mesura.

En concret, a les companyies amb més d’un 50% de dones en càrrecs de responsabilitat, el percentatge d’hores extra pagades puja al 62%. Per contra, a les empreses on el percentatge de dones en llocs directius no arriba al 5%, aquesta dada cau al 49%. De fet, la progressió que existeix és directament proporcional: quan el percentatge de dones directives comprèn entre l’11 i el 20%, el percentatge d’hores extra remunerades puja al 54%; i en companyies amb entre un 21% i un 50% de dones directives, la dada arriba fins al 60%.

A les empreses on hi ha facilitats per conciliar, el percentatge d’hores extra pagades és del 58%, davant del 49% de les altres en què la conciliació és complicada. El mateix passa amb el nombre d’hores extra fetes: el 55% de les empreses amb més d’un 50% de presència femenina a la direcció no realitza cap hora extra; percentatge que baixa al 40% quan parlem d’empreses amb entre un 5% i un 10% de dones situades en càrrecs directius.