La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va defensar que el Govern espanyol està buscant solucions a l’elevat preu de la llum «des del primer dia», però va descartar que es pugui mitigar de forma immediata. En una atenció als mitjans ahir a Cadis, Montero va admetre que la rebaixa temporal de l’IVA o la suspensió de l’Impost sobre el Valor de la Producció d’Energia Elèctrica no ha implicat una caiguda del preu «satisfactòria» i va reconèixer que cal «seguir treballant». La ministra va argumentar que l’executiu està impulsant «mesures estructurals» a «mig» termini, que busquen introduir en major mesura les energies renovables en la cadena elèctrica, i espera que això tingui impacte en la factura de la llum a finals d’any.

Montero va atribuir els preus rècord de la llum al cost de les matèries primeres en l’àmbit internacional -la tona de CO₂ i el gas. La ministra d’Hisenda va dir que cal «revisar el funcionament del mercat elèctric» en l’àmbit europeu de forma «urgent» perquè sospita que té «distorsions». «Espanya no ho pot fer sola», va assegurar.

Culpa en part el PP

D’altra banda, la titular d’Hisenda va culpar anteriors governs del PP. Segons Montero, els populars són «força responsables» de la situació actual perquè el pas de José María Aznar i Mariano Rajoy per la Moncloa va ser «nefast per a la política energètica». «Es van carregar l’impuls a les energies alternatives», va dir.

Si s’hagués continuat l’aposta del PSOE amb José Luis Rodríguez Zapatero, «avui no estaríem assistint a un preu desorbitat de l’energia», ja que es tindria capacitat per generar i emmagatzemar energies renovables i no se seria tan dependent d’altres fonts com el carbó, amb preus disparats, va argumentar Montero.

Per la seva banda, el PP ha carregat contra la Moncloa pels preus de la llum. La vicesecretària de Política Social dels populars, Ana Pastor, va exigir en una entrevista a RNE ahir la convocatòria urgent de la Diputació Permanent del Congrés perquè comparegui la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. «Han de sortir i donar la cara», va dir Pastor.

La vicesecretària de Política Social va instar el Govern espanyol a emprendre les reformes estructurals necessàries, però va lamentar que la Moncloa «no té ni una sola idea que resolgui el problema». La diputada del PP també va criticar que el PSOE critiqués el PP des de l’oposició quan el rebut pujava, però que ara sembli que «no passa res».

Montero va respondre que «no té cap sentit» que el PP estigui demanant explicacions d’una situació que ha generat, va insistir que el govern espanyol està «impulsant canvis perquè el preu de l’energia sigui sostenible» i va reivindicar la mesura del bo social perquè no hi hagi talls de subministraments.

Una cinquena part de l’augment de la factura és per l’encariment dels drets d’emissió de CO2

Una cinquena part de l'increment de la factura de la llum es deu a l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2). És la conclusió que extreu del Banc d'Espanya a l'informe «El paper dels costos dels drets d'emissió de CO2», publicat ahir i que analitza com influeixen diversos factors en l'alteració del preu de l'electricitat a l'Estat.

Segons el regulador, l'import dels drets d'emissió entre finals del 2020 i maig del 2021 s'ha duplicat, i per primer cop supera els 50 euros per tona de CO2, després que la Comissió Europea es plantegés nous objectius sobre la reducció d'emissions. Davant d'això, les empreses generadores d'electricitat traslladen els sobrecostos a la factura que paguen els consumidors.

Com indica l'informe del Banc d'Espanya, el preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni es van mantenir estables entre 2013 i 2018, fet que no va influir en la tarifa de la llum. Amb tot, els preus van passar de situar-se per sota dels 10 euros per tona de CO2 als prop de 56 euros per tona.

Un altre factor important per explicar l'augment és la pujada del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat. A finals del 2020, el gas tenia un import mitjà de 18,2 euros per MWh, una xifra que es va elevar als 28,7 euros per MWh el juny del 2021. Segons el Banc d'Espanya, l'impacte d'aquests factors ha sigut m´s elevat en comparació d’altres països europeus.

El cost de l’electricitat torna a batre rècord per tercer dia consecutiu

El preu de la llum a l'Estat torna avui a batre el seu rècord històric per tercer dia consecutiu Segons les últimes dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), l'import mitjà del MWh se situarà en els 113,99 euros, per sobre els 111,88 euros per MWh registrats ahir. El preu mínim de la llum serà de 99,48 euros per MWh, mentre que el màxim s'enfilarà fins als 125,43 euros per MWh. L'increment dels últims dies es deu a la previsió de més consum amb vista a l'onada de calor d'aquesta setmana, així com l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni, una menor contribució de l'energia provinent de fonts renovables o les baixes reserves de gas a Europa.

El moment en què serà més car encendre electrodomèstics serà entre les 19.00 h i les 22.00 h, quan el preu de la llum es mantindrà per sobre els 124 euros per MWh. El mínim es registrarà entre les tres i les quatre de la matinada, quan l'import serà de 99,48 euros per MWh. L'escalada de preus va començar el dilluns passat, quan l'import de l'electricitat es va situar en els 106,57 euros per MWh. L'endemà va pujar als 111,88 euros per MWh, i avui marcarà la xifra històrica de 113,99 euros.