La Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) va alertar ahir en un comunicat que el sector experimentarà una «crisi de subministrament» després de l’estiu a causa de la manca de matèries primeres, semiconductors i també microxips derivada per la crisi per la pandèmia de la covid-19.

Segons va explicar la patronal, aquesta problemàtica s'accentuarà fins al primer semestre de l’any 2022, i demana reaccions «immediates» i d’aquesta manera poder evitar «grans desequilibris econòmics».

En el comunicat que es va publicar la Unió Patronal Metal·lúrgica, l’associació empresarial va demanar als governs català i espanyol que s'activin uns nous ajuts per a les companyies i que es flexibilitzin les taxes impositives a les empreses.

L’associació també va demanar que s'autoritzi l'ajornament de pagaments fins a la normalització de la situació i que es convoqui «amb caràcter d'urgència» la taula pel Pacte Nacional per la Indústria per desencallar la situació actual.

El principal problema

Segons va comentar la patronal, un dels principals problemes que pateixen en el sector és el preu de l’acer, que actualment es troba en unes xifres «estratosfèriques».

«Els productors que ja van tancar els contractes abans de la pandèmia amb els seus clients finals han d'assumir ara un augment no previst que cada vegada és més i més difícil de suportar», va assenyalar la patronal.

Per a l’associació, això derivarà en incompliments de les comandes i també, posteriorment, en els desajustos dels preus de venda, que poden arribar a doblar fins i tot el seu cost inicial.

El president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Jaume Roura, va assegurar que el sector es troba davant «d’un fort increment de l’atur». També va assenyalar que el sector està en una «caiguda de la recuperació econòmica».

Roura també va assegurar que aquesta és una situació que únicament es pot arribar a redreçar si el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, «pren la iniciativa».