El cibercrim amenaça la recuperació econòmica i la transformació digital per sortir de la crisi generada per la covid-19, amb atacs de programari de segrest més elaborats i robatoris de dades.

Segons el departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la ciberseguretat és una «prioritat» no només perquè si falla és un dels principals riscos globals amb més probabilitat d’impacte del 2021, segons el Word Economic Forum, sinó també perquè és «imprescindible» per protegir els plans de desplegament de tecnologies digitals.

L’últim informe de tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta de l’explotació de la confiança dels consumidors en les marques proveïdores de comerç electrònic per dirigir ciberatacs de suplantació d’identitat digital en tota la cadena de consum digital.

El primer trimestre de 2021, el comerç electrònic s’ha convertit en un dels sectors més suplantats en els atacs de correu electrònic, juntament amb els gegants tecnològics, empreses de missatgeria i entitats financeres. Els atacs de ransomware -que impedeix als usuaris accedir al seu sistema- segueixen evolucionant i el 77% d’aquests amenacen amb la filtració de dades robades i estan dirigits a directius o organitzacions més grans i també són objectius de l’administració pública i el sistema sanitari.

La xifra dels imports requerits ha crescut un 43% durant el primer trimestre de 2021, superant els 180.000 euros.

Els atacs a la cadena de subministraments de productes i serveis han tingut un creixement del 350% entre el primer trimestre de 2020 i el de 2021.

Els ciberatacs també s’han dirigit a la cadena de subministrament de les vacunes, amb un augment d’un 189% entre el desembre del 2020 i el febrer del 2021.

El Pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya calcula 31.765 milions d’euros per a projectes de transformació digital, tecnologies digitals avançades i innovació.