Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) van portar a terme ahir una acció de protesta davant d’un centre de Mercadona a Vic per reclamar a aquesta companyia i a la resta de «cadenes de distribució amb major quota de mercat» que paguin «un preu just» per la llet.

En aquesta acció de protesta, en la qual segons Unió de Pagesos van participar unes 300 persones, acompanyades d’una trentena de tractors, els ramaders van denunciar que el preu que es paga actualment als productors de llet «no cobreix els costos».

Segons UP, els ramaders començarien a obtenir benefici a partir dels 37,31 cèntims per litre, si bé el 85% dels productors necessita aconseguir els 40 cèntims per litre per tenir nombres positius.

No obstant això, l’actual preu mitjà que perceben els ramaders és de 33,28 cèntims per litre, denunciaven.

A més, s’ha de sumar «la tendència a l’alça dels costos de producció per als ramaders a causa de l’increment de les matèries primeres i de l’energia, a més de la previsible disminució de la propera Política Agrària Comunitària (PAC)».

Un escenari que, segons va exposar el responsable del sector boví de llet d’Unió de Pagesos, Marc Xifra, ha comportat una dràstica reducció de granges de llet (el 2020 n’eren 439 i el 2000, 1.633).