La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha detectat «casos puntuals» de comercialitzadores que cobren la llum a un preu superior en un 30% al que correspondria. La CNMC assenyala en un comunicat que ha constatat que «la gran majoria» dels comercialitzadors «han traslladat adequadament» la variació en els nous peatges elèctrics als contractes de subministrament existents abans de l’1 de juny, però reconeix, no obstant, que hi ha «un nombre de comercialitzadores que a més de la variació en el component regulat (peatges), han inclòs un increment en el cost de l’energia».

La CNMC assegura que ha sol·licitat a les comercialitzadores amb aquestes suposades infraccions que facin «les regularitzacions necessàries als contractes dels seus consumidors de manera que hi incloguin els preus correctes i, a més, els informin de manera transparent». Afegeix que «moltes» d’aquestes comercialitzadores «ja estan fent aquestes regularitzacions.

L’organisme regulador informa que els consumidors «haurien de percebre» la compensació equivalent pels preus que haurien d’haver abonat des de l’1 de juny i adverteix les comercialitzadores assenyalades que si no actuen «de manera diligent i adequada i amb la transparència necessària per al consumidor» es podrien iniciar les actuacions oportunes.

En una primera anàlisi la CNMC ha tingut en compte la informació de les 25 comercialitzadores amb més quota de nombre de subministraments, cosa que representa una quota de mercat del 91% del total del nombre de punts de subministrament en mercat lliure en baixa tensió i el 84% del total d’energia en mercat lliure en baixa tensió.