El Grup de Lideratge Mundial sobre la Resistència als Antimicrobians ha instat tots els països que redueixin considerablement els nivells d’antimicrobians utilitzats en els sistemes alimentaris mundials. Segons ha explicat l’Organització Mundial de la Salut a través d’un comunicat, això comporta «deixar d’utilitzar antimicrobians d’importància mèdica per fomentar el creixement en animals sans i usar en general antimicrobians amb més responsabilitat».

Aquesta crida arriba abans de la Cimera de les Nacions Unides sobre els Sistemes Alimentaris que se celebrarà a Nova York el 23 de setembre, i en la qual els països analitzaran les seves opcions per transformar els sistemes alimentaris mundials.

El Grup de Lideratge Mundial sobre la Resistència als Antimicrobians està integrat per caps d’Estat, ministres governamentals i dirigents del sector privat i de la societat civil.

El grup, que es va establir al novembre del 2020 per accelerar l’impuls polític mundial, el lideratge i l’acció sobre la resistència als antimicrobians (RAM), és copresidit per la primera ministra de Barbados, Mia Amor Mottley, i la primera ministra de Bangladesh, Sheikh Hasina.

El Grup de Lideratge Mundial apel·la en la seva declaració a tots els països i dirigents de diferents sectors perquè prenguin mesures audaces que permetin fer front a la farmacoresistència.

Un de les principals crides a l’acció advoca per un ús més responsable d’antimicrobians en els sistemes alimentaris i per la reducció considerable de l’ús dels medicaments més importants per al tractament de malalties en els éssers humans, els animals i les plantes.

Els antimicrobians (inclosos els antibiòtics, els antifúngics i els antiparasitaris) s’utilitzen en la producció d’aliments a tot el món. S’administren als animals no únicament amb finalitats veterinàries (per tractar i prevenir malalties), sinó també per fomentar el creixement d’animals sans. Els plaguicides antimicrobians també s’utilitzen en l’agricultura per tractar i prevenir malalties a les plantes.

Molts dels antimicrobians utilitzats en els sistemes alimentaris són iguals o similars als usats per tractar els éssers humans. L’ús actual en humans, animals i plantes està donant lloc a «un preocupant augment de la farmacoresistència i fent que les infeccions siguin més difícils de tractar».

A més, és possible que el canvi climàtic també contribueixi a l’augment de la resistència als antimicrobians.