Entrar a treballar abans de la seva hora ha costat el lloc a l’empleat d’un supermercat a Barcelona. Jean P. ha sigut acomiadat perquè arribava a l’establiment, de la cadena Lidl i en el qual exercia de gerent, fins una hora abans i es posava a preparar el local abans de l’obertura sense fitxar.

A la seva carta d’acomiadament, l’empresa assenyala que «realitzava comandes, canviava preus o reposava palets sencers d’articles», segons informa ‘El País’. La companyia considera que el treballador ha comès «incompliments laborals molt greus».

Revisant les imatges de seguretat, van comprovar que Jean entrava al supermercat a les cinc del matí i estava «entre 49 i 87 minuts» treballant sense fitxar. Lidl assenyala a la carta d’acomiadament que l’empleat vulnerava així la norma que indica que «cada minut que es treballa, es paga, i cada minut que es treballa ha de quedar registrat».

A més, segons la companyia alemanya, Jean, que treballava a Lidl des del 2005, va convidar altres empleats a arribar abans a la feina. I en moltes ocasions estava a l’establiment sol, cosa que està prohibit per «seguretat».

El treballador ha denunciat el seu acomiadament i ha assegurat que es va veure obligat a treballar més perquè el supermercat havia sigut reestructurat i els canvis «requerien temps i dedicació», una cosa que, segons ell, sabien els seus caps, que li permetien treballar temps extra no remunerat «per aconseguir que la botiga funcionés correctament, podent complir els objectius de venda».

Fitxar tota la jornada

Jean P. va ocupar un càrrec a l’empresa durant 12 anys, des del 2005 fins al 2017 i el seu acomiadament va generar un debat intens que continua estant d’actualitat des que la pandèmia i l’arribada del teletreball van entelar els objectius de la reforma laboral del govern de Pedro Sánchez, que obliga els treballadors a fitxar a l’entrada i a la sortida del seu lloc de treball per garantir d’aquesta manera el dret de cada empleat a conèixer l’horari, la durada i la distribució de la seva jornada laboral. 

Les jornades extenuants que va implicar el treball a distància com a conseqüència la pandèmia de Covid-19 van tenir un impacte considerable en la salut mental. Tant l’OMS  com els informes que emet el CIS van atribuir a l’estrès i la fatiga el repunt de malalties mentals com la depressió, els trastorns ansiosos i els desordres del son.