El govern espanyol i els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han acordat aquest dijous a la nit apujar 15 euros el Sou Mínim Interprofessional (SMI), fins als 965. La proposta no ha comptat amb el consens de la patronal. L'executiu de Pedro Sánchez s'acosta així a la xifra dels 1.000 euros que suposa el 60% del salari mig estatal i, alhora, una promesa electoral del PSOE, que preveu arribar a aquesta xifra a final de legislatura. L'augment de 15 euros suposa a l'entorn de l'1,6% i s'aplicarà des de l'1 de setembre. El dictamen de la Comissió Assessora per a l'Anàlisi de l'SMI proposava un forquilla d'augment d'entre 12 i 19 euros, amb un valor central de 15 euros el 2021 per assolir fins a un màxim de 1.049 euros mensuals el 2023.

La reacció dels sindicats

El sindicat UGT ha valorat "molt positivament" l'acord per apujar fins als 965 euros el Sou Mínim Interprofessional. Però alhora ha advertit que l'augment "es queda en el camí del compromís" de l'executiu estatal d'assolir el 60% del sou mig el 2023. En aquest sentit, el vicesecretari general de Política Sindical de la UGT, Mariano Hoya, ha subratllat que la formació exigirà que des de l'1 de gener del 2022 l'SMI ja sigui de 1.000 euros. També ha recordat que l'augment pactat avui es dona en un context d'augment de l'IPC (un 3,3%) o d'una pujada "desmesurada" del rebut de la llum. Tot això "justifica" la pujada de l'SMI que va destinada "als més desafavorits".

Per la seva banda, el sindicat CCOO ha celebrat el "compromís inequívoc" del govern estatal per pujar el Sou Mínim Interprofessional (SMI) al 60% del sou mig estatal l'any 2023. El secretari general de la formació, Unai Sordo, ha indicat que l'acord per a la pujada de l'SMI signat avui entre l'executiu i els sindicats reforça aquest compromís governamental, i s'ha mostrat satisfet perquè s'ha aconseguit el compromís que aquesta "senda" continuï el 2022 i el 2023. "És un acord molt important per millorar les condicions salarials de la gent que menys recursos té", ha subratllat el líder de CCOO.

La intersindical considera "ridícula" la pujada del salari mínim i demana adaptar-lo a les necessitats "reals"

La Intersindical considera com "ridícul i publicitari" l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i demana una reforma que inclogui un càlcul territorial per adaptar-lo a les necessitats "reals" de la ciutadania. Així, creu que s'hauria de situar "com a mínim" en 1.300 euros mensuals. L'entitat ha lamentat que la pujada de 15 euros sigui una acció "cosmètica" i una "manca de respecte" cap el conjunt de la classe treballadora. "Aquest increment ha generat estupor i indignació entre la classe treballadora, empitjorant encara més i de forma greu la percepció popular de la tasca dels sindicats", ha assegurat a través d'un comunicat.

Des d'una perspectiva estrictament econòmica, la Intersindical afirma que 15 euros mensuals "no cobreixen les necessitats d'una classe treballadora que estat patint crisi rere crisi" i recorda que una part significativa de la societat catalana viu de forma "precària, ha estat pagant els rescats de la banca i actualment està patint la crisi econòmica fruit de la pandèmia".

"La classe treballadora pateix el canibalisme del mercat de l'habitatge amb hipoteques i lloguers inassequibles i una pobresa energètica agreujada pels increments històrics de la factura energètica", ha reblat. Per això, el sindicat considera que l'increment demostra una preocupant "desconnexió de la realitat".

Per això, el sindicat exigeix que es reformi el model de l'SMI, seguint les recomanacions d'organismes internacionals que recomanen "la territorialització del càlcul". "Una vegada més, el model espanyol genera desigualtats a territoris on el nivell de vida és fins a un 30% més car, com és el cas de Catalunya", ha apuntat, "el benestar i dignitat de la classe treballadora valen molt més que 50 cèntims diaris".