El Govern preveu incrementar un 5,5% els ingressos corresponents als impostos especials sobre el tabac, de cara a l’exercici 2022, fins a sumar 6.880 milions d’euros, ja que anticipa una pujada del preu dels cigarrets.

Segons figura en el projecte de pressupostos publicat aquest dimecres, l’Executiu ha estimat aquest repunt de la recaptació «sota el supòsit que els preus dels cigarrets pujaran, després de diversos anys estancats». A més, el document especifica que d’aquests 6.880 milions, 2.986 milions es quedaran a les arques públiques, un 14% per sobre de la recaptació estimada per al tancament del 2021, i la resta es repartirà entre les comunitats autònomes.

En les últimes setmanes, companyies tabaqueres com Altadis (Ducados, Fortuna i Nobel, entre altres marques), Japan Tobacco International (JTI, propietària de Camel i Winston) i British American Tobacco (BAT, propietària de Lucky Strike) ja han augmentat els preus d’alguns dels seus paquets.

El tabac és el responsable de gairebé una tercera part de tot el que s’espera percebre l’any vinent via impostos especials (21.843 milions el 2022). Quant a l’impost especial sobre les begudes alcohòliques, el Govern ha calculat que sumarà 717 milions d’euros el 2022, un 8% més que el 2021, a falta encara de dades oficials de tancament de l’exercici.

D’aquest capítol, les arques de l’Estat rebran –d’acord a les previsions– 411 milions, fet que suposa un augment del 67%. L’impost sobre la cervesa, per la seva banda, aportarà el 2022 entorn de 346 milions d’euros, segons el projecte pressupostari, que ha apuntat una pujada del 7,4% respecte a l’any anterior. D’aquesta xifra, 163 milions aniran destinats a l’Estat, cosa que equival a un augment del 20%.