La recuperació de l’ocupació turística continua el mes de setembre, amb 12.861 afiliats més en l’hostaleria, agències de viatges i operadors a Catalunya, segons les dades publicades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ahir. El territori català és el tercer més dinàmic de l’Estat en creació de llocs de treball turístics, darrere dels 26.078 llocs de treball generats a Andalusia i dels 19.944 de les Illes Balears.

Al conjunt estatal, durant el novè mes de l’any els afiliats a la Seguretat Social van registrar un increment interanual d’un 6%, és a dir, de 134.903 afiliats més. La població assalariada en el sector va créixer el 7,4% i l’autònoma l’1%. L’ocupació en turisme ja representa el 12,2% del total d’afiliats a l’Estat.

Aquest creixement interanual s’ha registrat en gairebé totes les branques turístiques menys en la de les agències de viatges. En l’hostaleria hi va haver un creixement de 101.235 afiliats a l’agost, dels quals 55.934 en els serveis de menjars i begudes i 45.319 en els d’allotjament. A més, les altres activitats turístiques van pujar en 35.712 treballadors, mentre que a les agències de viatges hi va haver una disminució de 2.062 persones empleades.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va celebrar que les dades confirmen que «es consolida la tendència de creixement de l’ocupació turística» amb un dinamisme que indica que la recuperació està en marxa i «es completarà el 2022». Aquesta millora, va afegir, es trasllada a la reducció «substancial» dels treballadors afectats per ERTO, que s’han prorrogat fins a finals de febrer.