ACS ha registrat un benefici net atribuït de 545 milions d'euros fins al setembre. El creixement, d'un 24,7% respecte al mateix període de l'any passat, és causat per l'impuls de les seves àrees de negoci atès a la recuperació econòmica després del pas de la covid-19 i, especialment, a la contribució d'Abertis, que ha anotat un fort augment en el trànsit de les seves autopistes.

En concret, la participació d'Abertis ha aportat al benefici del grup presidit per Florentino Pérez fins a 96 milions d'euros més que el que va contribuir en els nou primers mesos de 2019, segons es desprèn del seu compte de resultats.

En qualsevol cas, les vendes globals d'ACS van retrocedir un 2,8% en aquest període, fins als 20.365 milions d'euros, afectades per l'evolució del dòlar americà enfront de l'euro. Sense tenir en compte aquest efecte, la xifra de negocis s'hauria mantingut estable. Amèrica del Nord representa un 60% del total facturat, Austràlia un 19%, Europa un 17%, Àsia un 3% i Amèrica del Sud el restant 1%. Per països, només els Estats Units, Austràlia, Espanya, el Canadà i Alemanya contribueixen amb un 92% del total de les vendes.

Al marge de la contribució d’Abertis, el benefici net de l'àrea de Construcció va millorar considerablement, fins als 209 milions d'euros, al mateix temps que la seva àrea de Serveis (Clece) també va recuperar la rendibilitat, aportant 20 milions al benefici del grup, i la Industrial --reclassificada ara per a la seva venda a Vinci-- va guanyar 325 milions d'euros.

En aquest sentit, les vendes d'aquesta última divisió procedents dels actius que van quedar en mans d'ACS van ser de 158 milions d'euros. La resta de l'activitat no s'incorpora als resultats del grup, excepte el benefici net. El benefici brut d'explotació (Ebitda), per part seva, va anar de 1.165 milions d'euros, un 12,5% major que l'any anterior, recolzat en la contribució positiva d’Abertis, encara que el rendiment de la resta d'activitats va millorar al seu torn en un 1,1%.

La cartera el mes de setembre de 2021 se situava en 66.380 milions d'euros, creixent un 7,4% en termes comparables, és a dir, ajustat per l'evolució del tipus de canvi i l'acord de venda de Serveis Industrials.

Increment del deute

El total d'inversions netes executades pel grup va ascendir a 163 milions d'euros, dels quals 82 milions corresponen a inversions operatives netes, principalment procedents de l'activitat de construcció, mentre que la resta està vinculada a inversions netes en projectes d'infraestructures i energia renovable.

Respecte al deute net, aquest va tancar setembre amb 3.573 milions d'euros, xifra que no inclou la caixa del negoci industrial, que ascendia a 859 milions d'euros el 2020, pel seu acord de venda a Vinci al març de 2021. D'aquesta manera, el deute es va incrementar en 894 milions d'euros en els últims nou mesos, degut en la seva major part a la variació del capital circulant operatiu a conseqüència de l'estacionalitat pròpia del negoci.

La remuneració total als accionistes del grup ascendeix actualment a un total de 671 milions d'euros, dels quals 515 milions d'euros corresponen als dividends flexibles abonats per ACS als seus accionistes i l'adquisició d'accions pròpies associada, i 156 milions d'euros de pagament de dividends a minoritaris, principalment d'Hochtief, la seva filial alemanya.