Un total de 8 comerços de la Catalunya Central han sigut guardonats amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat de Catalunya. El Berguedà té quatre establiments premiats; el Solsonès tres i el Bages un.

Entre els guardonats amb aquests premis honorífics que convoca anualment el Departament d'Empresa i Treball, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), la Dolceria Pujol - Antiga Casa Sensada, fundada el 1858, a Berga, i Casa Adroguer Nou, obert des de 1870, a Solsona, han estat guardonats en categoria de cent cinquanta anys o més.

Així mateix, la sabateria Les Novetats (1919), de Gironella; la joieria rellotgeria Boixadera (1915), de Cardona; la llibreria Casa Huch (1902) i Fotos Luigi (1919), de Berga; l'espardenyeria Cal Seixanta-cinc (1913) i la ganiveteria Pallarès (1917), de Solsona, han estat premiats en la categoria de cent anys o més.

Els guardons distingeixen establiments comercials i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, adaptant-se a noves tendències i necessitats. Enguany s'ha celebrat la 21a edició, corresponent a 2020, conjuntament amb la 20a edició, de 2019, que no es va poder convocar a causa de la covid-19.

En total s'han atorgat 33 distincions: 24 a comerços i mercats municipals centenaris per la seva trajectòria de cent o més anys de servei al comerç i 9 a establiments comercials i mercats amb cent cinquanta o més anys d'història.

El lliurament es farà el pròxim 17 de novembre al Palau de la Generalitat, cerimònia que estarà presidida pel president del Govern, Pere Aragonès i Garcia, i pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.