Recollir, gestionar i valoritzar els residus municipals, com ara els envasos lleugers, el paper, el cartó o el vidre, i els industrials provinents d’empreses i comerços. Aquesta és l’activitat de l’empresa Containers del Berguedà, que té una planta al polígon La Valldan, a Berga, i una altra a Sallent, on també es gestionen els residus especials, a banda de la resta. 

Containers del Berguedà té un important valor afegit, atès que «converteix les deixalles en recursos, de forma que fomenta l’economia circular», explica Marta Freixa, de l’equip directiu de l’empresa. De tots els residus que arriben a les seves plantes, se’n fa un tractament i un triatge per tal de valoritzar el màxim de recursos possible i així disminuir el nombre de tones que van als abocadors. Al final del procés, els residus es transporten a diferents gestors especialitzats en cadascuna de les matèries amb l‘objectiu de donar-los una segona vida. 

Una empresa familiar 

«Es tracta d’una empresa familiar que ja passa per la tercera generació», destaca Freixa. La seva història va començar fa seixanta-quatre anys amb els seus fundadors, Ramon Freixa i Concepció Bascompte. Però no va ser fins a l’any 1987 que es va constituir de forma jurídica, amb la incorporació dels fills al negoci familiar. 

En aquell moment, l’empresa disposava de dues instal·lacions dedicades a la selecció, la recuperació i la valoració de residus industrials i municipals situades a Avià. Amb l’objectiu d’expandir-se, va decidir traslladar-se en una parcel·la de 9.000 m² al polígon industrial de La Valldan, on va començar una etapa de creixement, amb diverses fases d’ampliació. 

Un dels anys importants en la seva trajectòria va ser el 1999, amb el desenvolupament de la recollida d’envasos domèstics. La família va veure la possibilitat d’obrir una nova línia de negoci amb una cinta de triatge que permetia seleccionar aquesta classe d’envasos, així com altres de procedència industrial. De fet, l’any 2013 la Generalitat li va adjudicar el triatge de sis comarques, a partir del conveni amb Ecoembes. 

En el transcurs de l’any 2007, per tal de poder absorbir i triar amb garanties el total de tones recollides d’envasos, l’empresa va dur a terme una inversió d’1.400.000 euros, que va consistir en la instal·lació d’una planta automatitzada, assolint un triatge d’envasos de 7.000 tones l’any. Actualment, la planta d’envasos lleugers recicla 11.000 tones d’aquesta fracció. 

L’any 2012 va ser un altre dels moments claus en l’evolució de l’empresa, amb l’adquisició de la planta de Sallent, una instal·lació de 5.500 m² per la recollida i valorització de residus comercials i industrials. Amb aquesta compra, la companyia va expandir la seva activitat. La construcció d’una nova nau va ser l’última reforma a la planta de Sallent, que actualment disposa de 7.920 m². 

Freixa considera que les perspectives de futur són bones en un sector que experimenta canvis continus. «La valorització de residus cada vegada és més necessària per evitar la contaminació del medi natural i l’esgotament de recursos», conclou. 

Containers del berguedà

  • C/ Serra Farriols, parcel·la 137, polígon industrial La Valldan, 08600 Berga
  • C/ Caseta d’en Camp, 36-52, polígon industrial Berenguer I, 08650 Sallent
  • www.containersbergueda.com/