Nou empreses de les comarques centrals de l'àmbit del Regió7 han tirat endavant diversos projectes d'innovació en el marc dels Cupons d'Innovació BCN Smart Rural, promoguts per ARCA, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya. D'entre els nou projectes que han rebut l'acompanyament, destaca el cas de l'empresa del Bages Cerveses La Pirata, que ha rebut assessorament de Beer Events, una consultora especialitzada en el món cerveser, per tal de perfeccionar el procés d'elaboració de cerveses envellides en botes de fusta i millorar la seva sortida al mercat.

Nou empreses, nou projectes

Els ajuts, que s'han atorgat en 3 convocatòries diferents del 2019 al 2021, han permès a les microempreses agroalimentàries de les comarques centrals comptar amb assessorament expert per tirar endavant els projectes d'innovació. Entre aquestes empreses es troben: Granja Escrigas (Santa Maria de Merlès), Oli Migjorn (Navàs), L'Escairador (Berga), L'Hort del Puig (Castellbell i el Vilar), Cerveses La Pirata (Súria),  El Sunyer d'Aguilar (Montmajor), Agrària Estany (Sant Martí de Sesgueioles), La Ginebreda (Castellterçol) i Niu Verd (Sant Feliu Sasserra).

De mitjana, cadascun dels projectes ha rebut gairebé 2600 euros que els han permès cobrir entre un 40 i un 80% del cost dels serveis d'assessorament contractats. 

A banda dels cupons d'innovació, el projecte BCN Smart Rural ha impulsat 2 projectes de recerca aplicada, en col·laboració amb universitats catalans, a través de Treballs Finals de Grau o de Màster, així com 17 estades de pràctiques a les empreses. Aquest projecte ha estat cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. 

L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) és la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que dona suport i representa als 12 Grups d'Acció Local (GAL) catalans.  La xarxa va néixer el 2010 amb l'objectiu de fer d'altaveu de les accions de cadascun dels GAL i donar-los suport per aconseguir la seva missió: dinamitzar el món rural i litoral facilitant que les persones que hi viuen puguin tenir nous projectes i oportunitats.