Quatre empreses agroalimentàries del Bages, tres del Berguedà, tres d’Osona, un del Moianès i un de l’Anoia han tirat endavant diversos projectes d’innovació en el marc dels Cupons d’Innovació BCN Smart Rural, que són promoguts per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Les ajudes, que s’han atorgat en 3 convocatòries diferents des del 2019 fins al 2021, han permès a les microempreses agroalimentàries tenir assessorament expert per tirar endavant projectes d’innovació.

Les empreses beneficiàries han estat: Granja Escrigas (Santa Maria de Merlès), Oli Migjorn (Navàs), Postres Artesanes de Santa Eulàlia (Lluçà), El Sunyer d’Aguilar (Montmajor), L’Escairador (Berga), Glòria Roig (Lluçà), L’Hort del Puig (Castellbell i el Vilar), Cerveses La Pirata (Súria), Agrària Estany (Sant Martí Sesgueioles), La Ginebreda (Castellterçol), Niu Verd (Sant Feliu Sasserra) i Mas Joanet de Pujols (Sant Vicenç de Torelló).

Segons dades aportades per ARCA, de mitjana, cadascun dels projectes ha rebut gairebé 2.600 euros que els han permès cobrir entre un 40 i un 80% del cost dels serveis d’assessorament contractats.

Entre els 12 projectes que han tingut un acompanyament, destaca el cas de l’empresa del Lluçanès Postres Artesanes de Santa Eulàlia, que ha rebut assessorament de Fundació Alícia per a la creació de nous productes alimentaris a partir del xerigot.

Un altre cas és el de l’empresa surienca Cerveses La Pirata, que ha rebut assessorament de Beer Events, una consultora especialitzada en el món cerveser.

A banda dels cupons d’innovació, el projecte BCN Smart Rural ha impulsat 2 projectes de recerca aplicada, en col·laboració amb universitats catalans, a través de Treballs Finals de Grau o de Màster, així com 17 estades de pràctiques a les empreses.

El projecte BCN Smart Rural ha estat cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

ARCA és la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que dona suport i representa els 12 Grups d’Acció Local (GAL) catalans. La xarxa va néixer l’any 2010 amb l’objectiu de fer d’altaveu de les accions de cadascun dels GAL i donar-los suport per tal d’aconseguir la seva missió: dinamitzar el món rural i litoral facilitant que les persones que hi viuen puguin tenir nous projectes i oportunitats.