El sector turístic comença a respirar optimisme, malgrat la nova patacada que travessa per la variant òmicron. El lobby turístic Exceltur augura que aquest 2022 es recuperarà el 87,5% de l’activitat prepandèmia, que suposaria 47.000 milions d’euros respecte al valor aconseguit pel sector durant l’any 2021, segons va revelar ahir l’associació que agrupa grans empreses com Melià o Ibèria.

«Comencem al maig, però recuperem 88.500 milions d’euros durant 2021, el 68% de l’activitat perduda», va explicar el vicepresident de l’associació José Luis Zoreda, en una roda de premsa per a fer balanç del sector. Això suposa recuperar 36.000 milions respecte a l’activitat amb la qual es va tancar l’any 2020, la qual cosa eleva la participació del turisme en el conjunt de l’economia espanyola al 7,4%, davant del 5,5% de l’INE per al 2020.

Segons el relat del lobby, durant el 2021 s’han consolidat les «enormes» ganes de viatjar amb una «demanda latent» amb el turista nacional com a puntal de la recuperació del sector a Espanya després del final de l’estat d’alarma el mes de maig. Mentrestant, el viatger estranger s’ha més vist limitat per les restriccions a la mobilitat, especialment a partir de l’inici de la variant òmicron.

Descens de turistes

Això va provocar l’arribada de 31 milions de turistes a final d’any, davant del rècord de 87 milions del 2019, i l’enfonsament del 59,7% dels ingressos (29.000 milions d’euros), segons els càlculs del lobby.

D’aquesta manera, s’ha produït una «reassignació» dels principals mercats d’origen dels turistes amb Alemanya i França al capdavant del rànquing seguits del Regne Unit, país marcat per unes mesures molt restrictives que «va obrir» el mes d’octubre els viatges dels seus ciutadans a l’estranger i va tornar a «tancar-los» amb l’arribada d’òmicron.