L’Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar el 0,5% al gener en relació amb el mes anterior i va reduir la seva taxa interanual fins al 6%, cinc dècimes per sota de la taxa de desembre (6,5%), per l’abaratiment de la llum.

Amb la dada de gener, l’IPC interanual encadena la tretzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), difoses per primer cop en la nova base 2021. Segons l’INE, en el comportament interanual de l’IPC de gener destaca la baixada dels preus de l’electricitat, davant de la pujada que van registrar al gener del 2021.

L’INE incorpora en l’avanç de dades de l’IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al gener tres dècimes, fins al 2,4%, i se situa més de tres punts per sota de la taxa de l’IPC general. És la taxa més alta de la subjacent des d’octubre del 2012. En la mensual, l’IPC va trencar amb una ratxa de cinc mesos d’ascensos en registrar al gener una disminució del 0,5% respecte al desembre del 2021, la baixada més gran des del juliol.

El primer mes del 2022, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el 6,1%, cinc dècimes menys que al desembre. D’altra banda, l’indicador avançat de l’IPCA va retrocedir el 0,9% en taxa mensual. L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC de gener a mitjan febrer.

Estadística va destacar que amb la implantació de la nova base s’incorporen novetats metodològiques i canvis en la composició de la cistella de la compra i una nova estructura de ponderacions. El canvi de base és un procés que es fa cada cinc anys per renovar l’IPC mitjançant la seva adaptació als canvis en les pautes de consum de les llars i la incorporació de millores metodològiques. Així, l’IPC base 2021 incorpora nous tractaments per als preus del vestit i actualitza la relació de subclasses. Els canvis més destacables són la incorporació de les mascaretes higièniques i la subscripció a la premsa en línia. D’altra banda, Estadística ha ajornat la incorporació del mercat liberalitzat de l’electricitat en el càlcul de l’IPC.