El Departament d’Economia de la Generalitat ha elaborat una proposició de llei de caràcter estatal amb la qual busca forçar la banca a situar caixers a totes les poblacions amb independència de la seva grandària, també als pobles més petits, i a finançar la seva instal·lació i manteniment.

Com que la Generalitat no té competències per a això, aquest departament, liderat pel conseller Jaume Giró, ha posat a disposició dels grups del Congrés i també del Parlament català aquest text legal, redactat amb perspectiva estatal, perquè el presentin a les Corts.

La proposició de llei preveu, d’entrada, una fase de la instal·lació voluntària de caixers automàtics per part de les entitats als municipis on més els convinguin des del punt de vista comercial o empresarial i, si cap banc s’hi avé, llavors s’activaria un règim obligatori.

Segons dades de la Generalitat del 2021, el 46,78% dels municipis de Catalunya -443 poblacions d’un 947- no té cap oficina bancària ni tampoc cap punt d’accés a efectiu, que suposa pràcticament un de cada dos. Així doncs, el Govern calcula que hi ha unes 250.000 persones a Catalunya en risc d’exclusió financera, «la majoria persones grans i econòmicament vulnerables», va assegurar Giró, que va afegir que Catalunya ha perdut un total de 5.582 oficines bancàries des del 2008, que suposa una disminució del 68%.

Giró, que abans de ser conseller del Govern va ser directiu de la Fundació Bancària La Caixa, va defensar que la proposició de llei s’ha redactat perquè fos una mesura «viable, assumible i realista» per als bancs i es va mostrar convençut que el sector tampoc posarà «pals a les rodes» a aquesta iniciativa.

En concret, la proposició de llei preveu la creació d’un «fons de garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera», adscrit a l’administració general de l’Estat i dotat amb aportacions dels bancs en funció de la quota de mercat de dipòsits i de crèdits a cada província, per finançar la implantació de caixers a tots els municipis en risc d’exclusió financera.