Les dones ocupen el 33,94% (davant el 30% del 2020) dels consells d’administració de les grans empreses espanyoles que formen part de l’Ibex 35, però al posar el focus als òrgans de poder efectiu, la representació femenina als comitès de direcció d’aquestes empreses descendeix fins al 18,32%, segons el X informe ‘Les dones als consells de les empreses cotitzades’, elaborat per Atrevia i IESE. Tot i que pitjor és el cas de la resta d’empreses del mercat continu que no formen part del selectiu, ja que sumen un 25,8% de conselleres en total (davant el 22,9% del 2020). És a dir, la mitjana de representació femenina a les empreses cotitzades espanyoles és del 28,72%, per sota del 30% recomanat per la CNMV per al 2020.

Més lluny encara de la recomanació de la CNMV d’arribar al 40% aquest any, que no aconseguiran ni tan sols les empreses del selectiu, que són les que porten el timó de la paritat. I això que de les 122 empreses cotitzades que hi ha a Espanya, 22 arriben ja a aquest llindar del 40% (8 de les quals, de l’Ibex), no obstant, 9 companyies continuen sense tenir cap consellera (NH Hotels, Urbas, Nextil, Nueva Pescanova, NYESA Valores Corporación, Libertas 10, Borges Agricultural & Industrial Nuts, Berkerly Energía i Abengoa). D’aquesta forma, al ritme actual de progressió (+2,94%) s’aconseguiria la paritat del 30% el 2023 i les empreses fora del selectiu fins i tot es demorarien fins el 2024. En el cas de l’Ibex 35 faria falta que les firmes incorporessin una dona més per aconseguir l’objectiu del 40%. «De possible ho és tot, però ara mateix factible no ho és, perquè haurien d’entrar en un any 40 dones de cop. Hem de pensar no tant en el número sinó en l’evolució», ha reconegut la professora de l’IESE Nuria Chinchilla.

Chinchilla es refereix que, en els últims dotze anys, els consells de l’Ibex han passat de 53 conselleres a 149, i el 2020 es va trencar per primera vegada el sostre de vidre perquè totes les cotitzades del selectiu comptessin, almenys, amb una dona als seus consells, i es va arribar a la mitjana desitjada de quatre conselleres per empresa. «Hem passat d’una presència del 12%, quan vam començar a elaborar aquest informe, el 2015, al 28,17% actual», ha celebrat la vicepresidenta d’Atrevia, Asun Soriano.

A la cua

Malgrat que l’Ibex és la locomotora de la paritat, no totes les companyies han evolucionat igual. I encara hi ha nou empreses que no arriben a l’objectiu del 30%. Són Ferrovial, Colonial, Viscofán, Aena, Banc Sabadell, Naturgy, ACS, Solaria i Fluidra. A més, en el cas de Solaria i Fluidra totes dues compten amb tan sols una consellera, si bé totes dues són ‘noves’ en el selectiu, Solaria va entrar-hi el 2020 i Fluidra, el 2021. Curiós és el cas d’Aena, que va eliminar una consellera de la seva llista i hi va incloure un home al seu lloc i, per tant, baixa del 33,33% de paritat el 2021 al 26,67%. Per la seva banda, ACS, malgrat reduir els consells a 14 de 16, segueix amb tres conselleres, cosa que no que no sigui possible que sigui paritària.

Les úniques companyies sense presència femenina als seus consells estan fora del selectiu i són NH Hotels, Urbas, Nextil, Nueva Pescanova, NYESA Valores Corporación, Libertas 10, Borges Agricultural & Industrial Nuts, Berkerly Energía i Abengoa. Però a més, n’hi ha 17 més que compten amb una sola consellera (Catalana Occident, Talgo, D.E. Anclaje-DESA, Técnicas Reunidas, Fluidra, Airtificial Intelligent, Neinor Homes, Azkoyen Group, Codere, Naturhouse, Arima, Laboratorios Rovi, Solaria, Montebalito, Innovative Solutions Ecosystems i CLEOP). A l’informe hi apareix també Miquel y Costas amb una consellera, però la companyia informa que en té dues: Marta Lacambra i Bernadette Miquel (Joanfra SA).