Els efectes de la guerra d'Ucraïna no només es poden veure en la pujada del preu dels carburants i de la llum. L'esclat del conflicte també té conseqüències en la venda d'oli de gira-sol. Per evitar l'esgotament de les reserves, alguns supermercats a Manresa ja estan racionant la venda d'aquest producte i hi ha prestatges buits, tal com ha pogut comprovar Regió7. Algunes cadenes han optat per posar cartells als lineals amb un missatge on s'adverteix els clients que la venda ha quedat limitada.

"Benvolguts clients, per assegurar el subministrament d'oli de gira-sol, demanem que se n'emportin cinc litres com a màxim per client". Aquest és el missatge que es podia llegir aquest dimecres a les dotze del matí al Carrefour de Manresa. En aquesta mateixa botiga, no hi havia cap exemplar d'oli de gira-sol al prestatge, una imatge que queda contraposada per la dels lineals del costat, on abundava l'oli d'oliva. No és un cas aïllat, una imatge molt similar es va poder veure al Bon Àrea del barri de la Sagrada Família aquest dimarts entorn dos quarts de set de la tarda.

Els prestatges d'un supermercat sense cap ampolla d'oli de gira-sol Andrea Izquierdo

Facua diu que és il·legal limitar la compra

Davant d'aquesta situació, que es repeteix en diferents punts del país, Facua ha advertit que limitar el nombre d'unitats d'oli de gira-sol que es pot comprar que estan seguint "un nombre creixent de cadenes" és "il·legal" i avisa que estan preparant una bateria de denúncies contra els establiments infractors. En un comunicat, l'entitat demana a les comunitats autònomes que obrin expedients sancionadors "immediatament" contra els establiments que incorrin en aquesta pràctica, que es produeix a causa de la invasió russa d'Ucraïna, país d'on procedeix bona part d'aquest producte. L'associació també ha detectat, a més, que les cadenes de distribució "especulen amb els preus i els inflen de manera desproporcionada".

En aquest sentit, asseguren que s'han registrat imports de fins a 2,98 euros per litre a l'establiment que ven el producte més car. D'altra banda, Facua recomana als consumidors que no comprin un nombre superior d'unitats "deixant-se portar per missatges alarmistes", que no fan sinó fomentar que es llencin a adquirir més quantitat del producte de la que realment necessiten.

Quasi el 70% de l'oli de gira-sol que Espanya importa prové del país europeu i bona part es destina al sector agrícola, l'hostaleria o la indústria conservera i del peix. L'abastiment està garantit a curt termini, però si la guerra a Ucraïna s'allarga en el temps, caldrà buscar produccions alternatives com l'oli de soja.

Quants litres d'oli de gira-sol puc comprar, segons les restriccions de cada supermercat?

En el cas de Mercadona i Carrefour, la compra d'oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia, i també s'ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de "garantir un ús normal d'aquests productes". A Consum, la compra es redueix a una ampolla per client.

Als supermercats Bonpreu també estan dosificant la venda d'aquest tipus d'oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. I a la cadena Makro –que ven a empreses i que és un dels grans proveïdors de l'hostaleria- també es restringeix la comercialització de l'oli a una ampolla d'oli de gira-sol per client i dia.

La por a quedar-se sense reserves d'aquesta varietat d'oli també ha obligat els establiments comercials a inflar el seu preu. En alguns comerços el litre es ven a 2,50 €. La restricció de compra i la pujada del valor econòmic del producte ha despertat la indignació dels usuaris a les xarxes socials, on s'han queixat de l'elevat cost de tots els formats del producte.

Crida a la calma

El senyal d'alarma el va donar divendres passat l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), que agrupa el 75% de la cadena de distribució alimentària. L'ASEDAS va reconèixer que algunes empreses estaven adoptant "mesures de limitació" de venda d'oli de gira-sol davant el "comportament atípic" del consumidor en les darreres hores. L'entitat ha fet una crida a la calma: "la cadena alimentària espanyola és extraordinàriament eficient i té la capacitat suficient per proveir el mercat d'aquest producte", ha conclòs l'associació que aplega més de 19.000 botigues i supermercats i uns 282.600 treballadors.

L'Organització de Consumidors i Usuaris també ha expressat un comunicat per transmetre un missatge de calma als compradors. Segons l'organització, la possible manca d'aquest producte no es concretaria almenys fins a l'any vinent, ja que l'oli que es ven actualment prové de la collita de l'estiu passat. Així mateix, l'OCU ha informat que l'oli de gira-sol, conservat en un lloc fresc i fosc, es pot consumir fins un any després d'haver-se envasat. "És un motiu més per no emmagatzemar oli de forma compulsiva", conclou.

Has comprat més oli de gira-sol de l'habitual per por a quedar-te sense?

  • 15
  • 149