Enmig de la invasió russa d'Ucraïna, el preu del combustible creix diàriament, el que fa que moltes persones es plantegin buscar la forma més econòmica de fer benzina i s'hagi disparat l'ús de webs comparadores de preus. També ha fet preguntar-se a molts què és el que paguem quan posem gasoil o gasolina. Concretament, més del 50% del que desemborsem va dirigit a pagar impostos, segons fonts del Ministeri per a la Transformació Ecològica i el Repte Demogràfic

Al preu original del combustible cal sumar, en primer lloc, la despesa que suposa distribuir-lo i emmagatzemar-lo, el que es tradueix en un 16% del preu que es paga. El llistat continua amb el gravamen dels impostos, que representa un 50% del preu final de la gasolina i un 45% en el dièsel.

L'impost més destacat és l'Especial d'Hidrocarburs. En aquest cas, es paga una quantitat fixa a cada litre de combustible (0,47% en la gasolina i 0,38 en el gasoil). Dins d'aquesta categoria també hi ha l'IVA (21%) i l'Impost sobre les Vendes al Detall de l'Estat, que té un cost de 2,4 cèntims per litre consumit.

Al llistat de càrrecs que cal sumar al preu del combustible s'ha d'afegir el gravamen per litre de gasoil i gasolina de 7,2 cèntims. L'obligació de desemborsar aquest import va entrar en vigor el 2019 amb la nova llei sobre taxes al consum d'hidrocarburs.