Un centenar de persones, entre elles mestres, professors i estudiants, han tallat aquest dimecres al matí l'eix Transversal, la C-55 i la carretera de Vic de Manresa, a l'alçada de la delegació d'Ensenyament en protesta per la sentència contra la immersió lingüística. Es tracta d'un aperitiu previ a la manifestació convocada a les 19 hores a la Ben Plantada. A Barcelona, la protesta, que ha aplegat milers de persones, s'ha iniciat a les 12:30 hores.

La regió central és el servei territorial de tot Catalunya on el seguiment de la vaga de professors és més elevat. Segons les dades comunicades pels centres educatius de la Catalunya Central a les dotze del migdia, fan vaga el 10,31% dels docents de centres públics. Pel que fa al seguiment en els centres concertats, la incidència de la vaga és del 7,08% del professorat. En el conjunt del territori, un 6,49% del personal treballador dels centres públics participen en la jornada de vaga i aquesta xifra es redueix al 4,21% en el cas de docents de centres concertats.

Protesta a primera hora del matí a Manresa

Sota el lema "La seva sentència, la nostra lluita: sense català no hi ha escola", la marxa a la capital bagenca ha començat a primera hora del matí a la C-25, a l'Eix Transversal. Segons ha informat Trànsit, la protesta ha causat retencions de fins a dos quilòmetres en direcció a Girona. Posteriorment la marxa s'ha dirigit a la C-55. Un dels talls captats per les càmeres de Trànsit en aquesta via s'ha produït a l'alçada de les instal·lacions del Gimnàstic. Una vintena de persones han recorregut a peu la ronda fins a l'alçada de la Pujada Roja.

A causa de la manifestació, Trànsit ha anunciat a través de les xarxes socials que l'enllaç a la C-55 des de la C-25 ha quedat tallat per evitar més retencions. La circulació s'ha reobert a les deu del matí.

Posteriorment la marxa s'ha dirigit a la delegació d'Ensenyament de la capital bagenca, ubicada al número 175 de la carretera de Vic. El trànsit ha quedat tallat entre Bonavista i Prat de la Riba. Al llarg del matí, la Policia Local ha fet desviacions de trànsit per evitar col·lapsar el centre de la ciutat.

A les set de la tarda hi ha prevista una manifestació en defensa de la immersió lingüística a la ciutat que sortirà de la Ben Plantada i acabarà a la plaça Major. La mobilització ha rebut el suport de diversos col·lectius, entre ells l'Assemblea Nacional Catalana.

La capçalera de la manifestació de professors i alumnes en direcció a la carretera de Vic de Manresa Jordi Morros

Sindicats i estudiants protesten contra el 25% de castellà a les aules

La Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical-CSC, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el sindicat de docents USTEC han estat les entitats convocants de la bateria de protestes que avui s'estan duent a terme a Catalunya per la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà i per defensar «els pilars d’una escola pública de qualitat i en català». Estan cridats a la vaga treballadors de tots els nivells educatius, d’infantil a universitaris, de l’educació pública i concertada catalana, a més dels estudiants d’institut i de les universitats. Al marge de les entitats convocants, la protesta té el suport de la resta de sindicats de professors, del Sindicat d’Estudiants (ES) i l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP).

Capçalera de la manifestació a Barcelona en defensa del català a l'escola ACN

Els convocants han recordat que el 5 d’abril s’acaba el termini donat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per començar a aplicar la sentència i impartir a tots els centres catalans el 25% de les matèries en castellà. Per això, els sindicats han denunciat que «ens trobem en temps de descompte» i davant la urgència del calendari d’aplicació de la sentència, van criticar que la Conselleria d’Educació «encara no hagi dit què farà per garantir que el català continuï sent la llengua vehicular a les nostres aules». Així, han fet una crida a la conselleria perquè «assumeixi totes les responsabilitats en la defensa de la llengua catalana i que es comprometi, amb mesures concretes, a preservar i blindar el model d’immersió lingüística» i han cridat la comunitat educativa a mobilitzar-se durant la jornada.