Els transportistes han tallat aquest dimecres matí la Ronda Litoral coincidint amb el desè dia de vaga en protesta per l'escalada de preus dels combustibles. Els camioners s'han concentrat una hora abans en una benzinera de la Zona Franca i a partir de les nou han iniciat la marxa cap a la Ronda Litoral, en direcció Besòs, i a l'alçada de la sortida 14 tenen previst repetir el tall en sentit contrari, fins a la sortida 17 per tornar a la benzinera.

La protesta coincideix amb desè dia d'aturada convocada per la Plataforma en Defensa del Sector del Transport, amb el suport, de moment, d'altres associacions com Fenadismer, que pertany al Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), fins que no es detallin les mesures del govern espanyol. 

Entre els manifestants es trobava Carlos Domínguez, un transportista bagenc que ha comentat que no és l'únic camioner de la Catalunya Central que s'ha unit a aquesta mobilització. Segons ha comunicat a la redacció d'aquest diari, bagencs del sector del transport també participen avui a peu en la marxa lenta convocada per Élite Taxi.

Poc abans de 2/4 d'onze del matí, els taxistes han iniciat la seva protesta contra l'escalada dels preus dels combustibles a l'Aeroport del Prat amb dirigeix cap al Parlament. Segons els organitzadors, hi participen al voltant de 800 vehicles tot i que confien que un cop al centre de la ciutat se n'hi afegiran més. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha demanat ajudes com les aprovades per la pandèmia i ha advertit que, en cas contrari, podrien iniciar una altra protesta estacionant els taxis enmig del carrer com ja van fer el 2018 a la Gran Via. La marxa està encapçalada per set tractores de camió en representació dels transportistes, alguns dels quals ja encadenen deu dies de protesta.

Els taxistes, acompanyats d’una desena de camions, han sortit a les 10.25h, més de mitja hora més tard del previst, i han passat primer per la terminal d'arribades de l'aeroport, conegut entre el col·lectiu com el 'tub', i han enfilat cap a un polígon del Prat de Llobregat per reagrupar-se i dirigir-se a la C-31 en direcció al centre de Barcelona i al Parlament.

Abans d'iniciar la marxa, Álvarez ha destacat en declaracions als mitjans que la protesta té el suport de totes les associacions del taxi.

El líder d’Élite Taxi ha explicat que han tornat a sortir al carrer perquè “no poden respirar” amb una caiguda de la facturació del 50% respecte el 2019 i un increment dels costos del 60% en l’últim any. “Tot puja i les tarifes només s’han incrementat un 2,8%. Sinó les volen tornar a apujar per no repercutir-ho als consumidors, ens hauran de donar ajuts directes”, ha afegit.

Álvarez ha deixat clar que “és moment d’ajudar al sector” perquè sinó se’ls obligarà a tornar a parar el servei un cop més amb una vaga.

L’Associació Taxi Companys és una de les que a última hora s’ha sumat a la marxa lenta. El seu portaveu, Luís López, ha explicat que l’Associació Nacional del Taxi, de la que en formen part, s’ha reunit dos cops en els darrers dies amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i que s’han esperat a conèixer la seva postura per participar o no en la protesta. López ha destacat que el gran objectiu d’aquest dimecres és enviar un missatge clar a les institucions per forçar-les a ajudar el sector del taxi.

Sánchez espera assolir aquesta setmana un acord amb els transportistes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dimecres que el seu executiu assolirà un acord amb el sector del transport aquesta setmana per aturar la vaga, i ha promès que donarà una resposta "equitativa" i basada "en la justícia social" als efectes de la guerra sobre l'economia espanyola. "Ens fem càrrec del sentiment d'angoixa de la ciutadania" i "posarem en marxa mecanismes" al Consell de Ministres del dia 29 de març, ha dit el president espanyol. Els portaveus del PP, ERC i Més País li han retret la manca d'actuació per frenar la deriva de l'alça de preus. Gabriel Rufián i Íñigo Errejón li han reclamat una resposta d'esquerres que passi per topar els preus de l'energia i parlar d'impostos a qui més té.

Sánchez s'ha sotmès a la sessió de control del Congrés per insistir en la necessitat d'un acord global i per prometre que el Consell de Ministres del 29 de març adoptarà mesures que permetran pal·liar els efectes de la guerra sobre els ciutadans.

Els grans distribuïdors avisen de "danys incalculables" i busquen alternatives per garantir l'oferta

Els grans distribuïdors han advertit aquest dimecres que els danys a l'economia a conseqüència de l'aturada convocada per una part dels transportistes són "incalculables". Des de les patronals han afirmat estar treballant en alternatives per garantir l'oferta, però critiquen la falta de sentit "d'urgència" del govern espanyol i demanen mesures "immediates". En la mateixa línia, han fet una crida als convocants de l'aturada per tal que cessin les reivindicacions que afecten la distribució de productes i, en conseqüència, bloquegen l'economia. "El problema s'ha posat de manifest, les solucions arribaran, no és necessari prolongar els danys", ha expressat Agustín Herrero, director general de Cooperatives Agroalimentàries.