El Govern espanyol ha inclòs en el macrodecret de mesures contra l’impacte econòmic de la guerra una revisió avançada de la retribució que reben part de les energies renovables i que s’ha disparat amb ingressos extra a conseqüència de la pujada de preus de l’electricitat. El president Pedro Sánchez va xifrar dilluns que la revisió permetrà rescatar 1.800 milions d’euros enguany i utilitzar-los per abaixar encara més i de manera immediata els càrrecs que s’inclouen en la factura elèctrica, la qual cosa suposarà una rebaixa del rebut. Una rebaixa que es traduirà en una retallada de 6 euros en la factura elèctrica d’un consumidor mitjà cada mes, segons les estimacions de l’Executiu.

Espanya presentarà aquesta setmana amb Portugal una proposta a la CE per intervenir el mercat elèctric, establint un topall al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat (entorn dels 50 euros MW/h), incloure la diferència del cost real de les centrals de gas com a cost del sistema elèctric i fixar una doble cotització amb un preu diferent per a l’electricitat que es ven a França a través de les interconnexions. L’Executiu preveu que Brussel·les es pronunciarà sobre la seva proposta d’aquí a tres o quatre setmanes, i fins llavors no es podria aplicar aquesta reforma i no es notarà en el rebut de llum de llars i empreses amb una rebaixa substancial.

Sense esperar a aquest vistiplau de la Comissió Europea, el Govern sí que aplica de manera urgent una rebaixa d’una part de la factura elèctrica gràcies a una retallada dels càrrecs que s’inclouen en el rebut, a compte dels ingressos extraordinaris milionaris que es descomptarà d’una part de les plantes d’energies renovables en les pròximes setmanes. Es tracta de les instal·lacions del règim retributiu específic de renovables, cogeneració i residus (Recore), les que abans rebien ajudes en forma de primes per la seva producció i que ara disposen d’una rendibilitat garantida lligada a la inversió realitzada. A aquestes plantes de renovables i cogeneració se’ls garanteix una rendibilitat del 7,1% durant 25 anys (per a algunes la garantia puja al 7,4% si renunciaven a presentar plets contra el Govern) i cada tres exercicis s’ajusten els ingressos realment rebuts amb els assegurats pel sistema elèctric. Al final del període aquesta serà la rendibilitat que obtindran les instal·lacions energètiques, però cada trienni es calculen els ingressos per adaptar-los.

El Govern calcula que rescatarà 1.800 milions d’euros d’aquests ingressos extra de les renovables corresponents a la sobreretribució dels exercicis 2020 i 2021, en un procediment de liquidació avançada que es produirà formalment en les pròximes setmanes. Uns fons alliberats que s’utilitzaran de manera immediata per rebaixar els càrrecs que s’inclouen en el rebut de la llum que paguen tots els clients. Els càrrecs regulats del rebut (que suposen un cost net en el rebut d’uns 4.800 milions d’euros enguany) serveixen per pagar les primes a les renovables, els sobrecostos dels territoris extrapeninsulars i el pagament del deute del sistema elèctric.

En paral·lel, el Govern amplia l’abast de les retallades a les elèctriques per evitar beneficis extraordinaris provocats per la pujada dels preus energètics. El macrodecret inclou una revisió -una altra- del sistema de minoració dels ingressos extra que algunes companyies estan obtenint en ple caos de preus i, amb l’aval de la Unió Europea, per incloure també els nous contractes que se signin a preus alts. Amb la nova revisió, el Govern inclou tots els nous contractes que les companyies signin a partir d’ara i també les revisions o actualitzacions dels contractes subscrits actualment, sempre que el preu del subministrament de l’electricitat superi els 67 euros MW/h.