L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es manté a l'alça i assoleix noves xifres rècord. Al març, els preus al país es van incrementar un 9,5% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, una taxa més de dos punts per sobre la que es va registrar al febrer (+7,4%).

Es tracta de l'augment més accentuat des del 2002, any en què l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats. L'INE atribueix la pujada de preus a l'encariment de l'energia i dels carburants, amb taxes d'inflació del 28,8% i del 18,9%, respectivament. Al conjunt de l'Estat, l'IPC va registrar una taxa de variació interanual del 9,8%, la més alta des del maig de 1985.

Calviño el veu "inacceptable"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha qualificat aquest dimecres d'"inacceptable" la dada de l'IPC del mes de març, que se situa al 9,8% a l'Estat i al 9,5% a Catalunya, la més alta en 37 anys. En una entrevista al Canal Extremadura, Calviño ha afirmat que la causa fonamental de l'increment és l'energia: l'electricitat i els hidrocarburs. Ha assegurat que el seu govern està fent tot el que pot per reduir-la, i ha posat com a exemple el descompte de la benzina i el dièsel de 20 cèntims que paguen les arques públiques, però ha recordat que també "és important que les petroleres contribueixin a fer-lo baixar". "Als mercats internacionals el preu ja baixa i s'ha de notar a la butxaca de la gent", ha dit.

Calviño també ha afirmat que els pensionistes poden estar "tranquils" perquè s'ha establert per llei que les pensions s'actualitzaran amb la dada de l'IPC, i el govern espanyol "compleix els compromisos i fa el que diu". "Això és fonamental per a la confiança dels ciutadans, i per descomptat que es complirà amb el que diu la llei i el que van demanar tots els partits al Congrés encara que alguns ara diuen que es revisi".