La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va acordar ahir apujar mig punt el preu del diner en el marc de la lluita contra la inflació que ja va començar a mitjan març. Així, els tipus queden ara en el rang d’entre el 0,75 i l’1%, després que fa sis setmanes els apugés un quart de punt, fins als 0,25-0,5%, en el que significava la primera pujada dels tipus d’interès des del 2018. A més, l’organisme dirigit per Jerome Powell anticipa que nous augments «seran apropiats» en l’estratègia de frenar l’escalada dels preus.

A banda, els responsables de la Fed han decidit començar a reduir les seves participacions de valors del Tresor i deutes d’agències i de valors amb garantia d’hipoteques d’agències l’1 de juny. Les dues mesures conjuntes suposen un fre destacable als estímuls a l’economia que l’organisme ha fet els darrers anys.

Davant d’aquesta situació, el president de la Fed dir que preveu més pujades aquest any de mig punt dels tipus d’interès com l’anunciada ahir, la més alta en més de dues dècades.

En una roda de premsa posterior a la reunió de dos dies de la Junta de Governadors del sistema de la Reserva Federal, Powell va indicar que «increments addicionals de 50 punts bàsics haurien d’estar sobre la taula» en les pròximes reunions de l’organisme.

El màxim responsable del banc central va apuntar, amb tot, que, de moment, no estan preveuen pujades de 0,75 o d’un punt sencer.