El 15% de les petites i mitjanes empreses (pimes) espanyoles ha reconegut que veu el perill la seva viabilitat a causa de la inflació que s’està registrant en els darrers mesos. Un altre 15% ha admès que haurà d’adoptar altres vies de finançament per sanejar els comptes, segons el darrer baròmetre elaborat per la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepime).

En aquest sentit, les dades manejades per Cepime revelen que el 95% de les empreses ha minvat els seus comptes i que un 60% assenyalen que s’han vist afectades «de manera significativa» per l’augment de preus que s’ha produït darrerament. El 40% de les pimes considera que el seu nivell de vendes es mantindrà en valors similars als actuals des del començament d’any, segons estableix el baròmetre, creat a partir d’un mostreig de 700 empreses durant el primer trimestre de l’any.

El director executiu de Kreedit, Jordi Solé, va valorar positivament que cada cop més empresaris optin per mètodes de finançament alternatiu, en considerar que no es pot «posar en risc la viabilitat de les empreses per renunciar a opcions que ofereix el mercat».

Pujada dels preus

El soci de Kreedit va explicar també que quan es produeix una pujada de preus com l’actual, la petita i mitjana empresa –que ja arrossega una sèrie de problemes i un alt nivell de vulnerabilitat- «pateix especialment». En aquest cas concret, el que més impacte ha tingut en el seu dia a dia ha estat l’encariment del preu dels subministraments i de la factura elèctrica, que ha portat gairebé sis de cada 10 pimes a apujar els preus.

Davant d’aquesta situació, Solé va afirmar que és «més important que mai» que les empreses eliminin possibles prejudicis vinculats a les alternatives extrabancàries per explotar altres vies de finançament. Si una empresa té uns balanços endeutats i genera poca caixa, per la via extrabancària «s’obtindran més oportunitats, ja que la banca tradicional no concedeix cap ajuda si els números no han sortit fins ara», segons va assegurar el director executiu de Kreedit.