Un estudi que s’ha portat a terme a l’explotació ramadera de Cal Tomàs de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) ha constatat que la carn d’animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d’animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir més contingut d’àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus omega 3.

Dani Villalba, professor de la UdL, va posar èmfasi ahir en el model que fa de la carn resultant un producte més sostenible per l’aliment dels animals és km 0. Villalba va explicar que aquesta manera de produir ha d’anar acompanyada d’una conscienciació i diferenciació perquè la productivitat és més baixa però viable per als petits productors.

Durant mig any s’ha fet un exhaustiu seguiment (controls de sang, de pes, d’alimentació, d’engreix i de creixement, entre d’altres, a 24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d’unifeed i pastura.

I les dietes amb més proporció de farratge han presentat valors més elevats d’àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer. La ràtio d’omega 6 sobre omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres i ha aconseguit valors més propers a l’òptim.