L’ExpoBages manté l’aposta en l’edició del retorn a la normalitat per la zona tecnològica. Esteve Pintó, president de la Pimec de la Catalunya Central i membre de la comissió de l’ExpoBages, explica que la proposta d’enguany «emana del canvi que es va plantejar el 2019, perquè el certamen necessitava un reenfoc, i en reunions amb l’Ajuntament i sectors econòmics i socials vam proposar idees i se’ns va ocórrer crear un espai tecnològic enfocat a la nova era digital, com ara la robòtica».

Robot en proves per aplicar-lo en hospitals | ARXIU/JORDI MORROS

A la comissió, juntament amb Sílvia Gratacòs, presidenta de la Cambra de Manresa, «vam evolucionar la idea de la darrera edició, en què es van muntar la carpa de la Indústria 4.0 al darrere el Casino», prossegueix Pintó, que afegeix que «ara, després de la parada del pandèmia, hem pogut portar-la al màxim exponent».

Com a novetat, la zona tecnològica s’ubicarà la plaça Sant Domènec, anomenada TecnoB@ges, per tal de reforçar la potencialitat del sector tecnològic a la Catalunya central, especialment a la comarca del Bages. Una carpa instal·lada a la plaça acollirà, els dies 19 i 20 de maig, jornades professionals de caràcter divulgatiu, i demà i diumenge l’espai tindrà un component més lúdic i participatiu.

Pintó assegura que «s’hi han implicat els agents del territori, UPC, Eurecat, FuB Upc, Althaia i les empreses amb qui treballa, Avinent, la Joviat, Pimec i la Cambra». Pintó afirma que «esperem posicionar la comarca del Bages a Catalunya en aquestes tecnologies. Volem posar en relleu la tecnologia que es desenvolupa al nostre territori. Mostrar i demostrar a la ciutadania la tecnologia que s’hi desenvolupa».

Així, el programa a la zona tecnològica era previst que arrenqués ahir amb un acte d’inauguració de l’Espai i unes jornades professionals de caràcter divulgatiu, i l a previsió era que comencés amb una conferència sobre la importància de la ciberseguretat a les empreses a càrrec de Raül Roca, cofundador i CTO de GrailCyberTech, i d’Albert Álvarez, sotscap d’Àrea de seguretat en tecnologies de la informació de cos dels Mossos d’Esquadra.

Seguidament, la programació incloïa una xerrada d’Oriol Torruella, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, i Francisco del Águila, del Departament d’Enginyeria Minera, Industrial i TIC. Dani Marco, director general d’Innovació i Economia Digital, havia de parlar de les actuacions del Govern per liderar la quarta revolució industrial, i Jordi Palmiola, project manager de transferència i tecnologia d’Eurecat i expert en Indústria 4.0, dels reptes i tendències tecnològiques per a la indústria.

David Güell Camprubí, director d’explotació d’Aigües de Manresa, era previst que parlés de l’aplicació de les noves tecnologies en l’optimització energètica d’una depuradora d’aigües residuals.

Avui el programa el protagonitzen Fundació Althaia, Avinent i Fundació Universitària del Bages–UManresa, que explicaran la seva iniciativa per configurar un ecosistema que integri empreses, universitats, administracions i teixit social al voltant de l’aprofitament de les noves tecnologies en els sectors de la salut i social, MAP+, per impulsar un hub d’innovació i tecnologia al servei de la medicina i l’atenció personalitzades.

La UPC també hi serà present amb «Plataformes Stewart: un mecanisme ideal per simular moviments a l’espai», a càrrec de Josep Maria Rossell Garriga, del Departament de Matemàtiques de la UPC.

Per la seva banda, Jordi Cabau Manau, CTO en innovació del Grup Salto, tractarà de «SomCare: Elderly Care Management», i Aniol Gurrera, CEO i cofundador de Walty App i Eric Sicart, i director comercial de màrqueting de Wealty App, exposarà «Wealty App, Cashback, Bigdata i Business Intelligence per transformar el comerç local».

L’espai TecnoB#@ages aposta per promoure la presència de dones en l’àmbit tecnològic i proposa la taula «Dones TecnoBages. La tecnologia més enllà del territori i més a prop de la dona», moderada per Susana Paz Valenciano, cap de Cultura i Esports de Regió7, i amb la participació de Gemma Rojas, presidenta de Tic Bages i cofundadora Endepro Software; Meritxell Bautista, consellera delegada de Fibracat i presidenta de Fibracat TV; Eugenia Vila Vilaro, fundadora i directora general E.VilaProjects&Supplies S.L.; Gemma Fargas, directora del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPC, professora agregada a l’EEBE-UPC i investigadora al centre CIEFMA-UPC.

Demà es portaran terme el Taller Llab 06 i el d’Althaia App, s’explicarà Wealty App, el nou sistema de fidelització del comerç manresà, i es tractarà amb Daniel Garcia Posada, de Soci al Lovers Space, de «No coneixes els videojocs? Vols prevenir els usos inadequats?». Tots els tallers també es tornaren a fer diumenge.

A més, tindrà lloc la presentació oficial a la ciutat del projecte Aina, a càrrec del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel departament que encapçala el també vicepresident català Puigneró en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center amb la finalitat de garantir la supervivència i la competitivitat del català en el món digital amb l’ajuda de la intel·ligència artificial. Tothom que vulgui participar en el projecte Aina aportant-hi la veu ho podrà fer al furgó que la Generalitat portarà demà a la ciutat en el marc de la seva gira per tot el territori.

I durant tots els dies de la fira el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa (CETIM) mostrarà un simulador amb realitat virtual, una intervenció contra incendi en l’àmbit industrial. I els serveis Som Prevenció hi serà present amb «Desfibril·lador: Quan la tecnologia ens salva la vida» i Reanima, amb «Box Adrenalines: La solució de un Medical Device per instaurar l’al·lergoprotecció».

També tindrà un espai al TecnoB@ges la UPC Manresa, amb el Centre de Formació Pràctica (CFP) i Institut Lacetània (Treball en formació i R+D en el camp de la indústria 4.0), amb una demostració d’alguns elements que formen el paradigma de la indústria 4.0, robòtica col·laborativa i la fabricació avançada sobre maquetes demostratives.

Per a més informació de les activitats, podeu consultar el programa a les pàgines 54 i 55 d’aquest especial.