Cada vegada són més les empreses que, de manera oculta, espien els seus treballadors per evitar que protestin pels seus drets. Primer va ser Amazon amb les seves dures polítiques antisindicals. Ara s’ha destapat que també McDonald’s ha estat vigilant durant anys els empleats dels Estats Units que s’organitzen en sindicats i que exigeixen un augment del salari mínim a 15 dòlars l’hora.

La multinacional de menjar ràpid té un equip d’intel·ligència dedicat a vigilar els treballadors que demanen una millora de les seves condicions laborals. Documents interns de la franquícia, filtrats a ‘Vice’, assenyalen aquests empleats i activistes com una «amenaça per a la seguretat».

Des d’oficines a Londres i Chicago, un grup d’analistes haurien utilitzat eines per rastrejar i espiar les xarxes socials de treballadors de McDonald’s a tot el món que busquen organitzar-se en sindicats i convocar protestes per reivindicar un augment del sou mínim.

Perfils falsos per espiar

Segons els documents filtrats a ‘Vice’ l’equip d’intel·ligència de McDonald’s cerca «intel·ligència política sobre panorames polítics difícils en mercats complexos que podrien causar importants pertorbacions en les empreses i afectar els rendiments de les inversions». En altres paraules, com l’organització dels seus empleats i un hipotètic augment del salari mínim podria perjudicar la companyia.

La informació també cita, de manera anònima, dos exempleats corporatius de McDonald’s, que detallen com el programa d’intel·ligència va arribar a crear perfils falsos a Facebook per reconstruir les xarxes d’amics dels treballadors implicats en el moviment de protesta. La companyia ha negat les acusacions.

Augment del salari mínim

El moviment ‘Fight for $15’ (‘Lluita pels 15 dòlars’, en anglès) està actiu des del 2012 i està avalat pel SEIU, el segon sindicat més gran dels EUA. La seva acció de pressió ha aconseguit que aquest augment salarial s’impulsi en Estats com Florida.

La publicació d’aquesta informació arriba en un moment de batalla política al país. Tot i que un 67% dels nord-americans i la presidència de Joe Biden recolzen augmentar el salari mínim fins als 15 dòlars (fa deu anys que està encallat en els 7,25) com a part del paquet d’estímuls contra la Covid-19, la decisió es pot encallar en el joc d’equilibri polític del Senat.