Manresa va rebre ahir amb els braços oberts els retorn de l’ExpoBages als carrers del centre de la ciutat. La quarantena edició. Des de primera hora del matí i fins el vespre, tot l’eix que va de la plana de l’Om fins a la plaça Onze de Setembre i, principalment, el passeig de Pere II, va ser un constants anar i venir de gent atrets per les més de 130 parades disposades al llarg de tot el recorregut, i les activitats paral·leles que s’hi van organitzar. És un tòpic, però el centre de la ciutat es va convertir ahir en un gran aparador a l’aire lliure després de dos anys sense Expo a causa de la pandèmia de la covid. 

Bé, no va ser així tot el dia. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, ahir a les 4 de la tarda es va arribar als 36.3 graus de temperatura a Manresa. I a aquesta hora, ben poca gent passejava per Manresa. I qui ho feia, es refugiava sota les ombres. El mateix que els paradistes. Qui va tenir la sort que li toqués un lloc amb ombra ho va celebrar. I qui no, va patir de valent.

Ser-hi i, si pot ser, vendre

L’activitat de l’ExpoBages ja comença, en un dels seus extrems, per la Plana de l’Om, on ahir i també avui hi haurà activitats pensades per famílies i infants. A la plaça Sant Domènec hi ha la mostra de tecnologia TecnoBages, i ja al primer tram del passeig hi comencen ha haver-hi els primers estands. Conviuen amb les terrasses, ahir plenes.

Hi ha des d’empreses energètiques, escoles d’idiomes, firmes de noves tecnologies o d’assegurances, al costat d’organismes públics com Aigües de Manresa, del projecte Manresa 2022 o la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa amb els vehicles.

Ser-hi i fer contactes. I si a més a més es pot vendre, millor. Aquesta és la idea de la major part de paradistes consultats per Regió7 sobre les expectatives que tenien per la fira. Christian Palacios i Sara Polo són d’una empresa que subministra garrafes d’aigua a particulars i empreses. H2O Service, d’Avià. «Havíem vingut a l’ExpoBages abans, i el nostre objectiu és que ens coneguin, que es visualitzi la nostra marca i fer clients». El sector viu un cert creixement perquè no genera residus. Les garrafes dispensadores són reutilitzables i les porten a domicili. La màquina que la serveix es deixa en dipòsit. 

A prop d’aquesta parada hi ha la típica de Thermomix. En aquest cas també busquen fer contactes, segons explicava Regina Franch. Les vendes s’acostumen a tancar més endavant. Tant uns com els altres van considerar que hi havia molt ambient a la fira. No era del mateix parer la parada de bunyols d’una mica més amunt. Veïns de Figueres, van trobar a faltar gent.

Cotxes i més parades

L’ExpoBages continua cap el segon tram del Pere, III, amb més parades i ara ja amb l’al·licient dels cotxes en una de les calçades laterals i també a la prolongació Guimerà. I més parades, bàsicament d’alimentació, i activitats i jocs per infants. I així fins a la plaça Onze de Setembre.

Actualment una fira ja no és tan sols un intercanvi de productes, sinó també d’idees, projectes i innovació. I l’ExpoBages de Manresa s’ha posat al dia amb l’espai TecnoBages de la plaça Sant Domènec, una mostra de noves tecnologies que es desenvolupen al territori. Així ho va expressar ahir al migdia el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, a la inauguració oficial de l’ExpoBages. L’acte es va dur a terme a l’Espai 1522 de la plaça Fius i Palà, refugiats de la calor i xafogor.

Juanola, Pollet d’or

Puigneró va destacar que la transformació verda per reduir l’impacte del canvi climàtic, i la transformació tecnològica i digital són dos vectors que condicionaran el futur arreu del planeta, i que a l’ExpoBages s’ha tingut en compte.

El vicepresident també va ser l’encarregat de lliurar el Pollet d’Or 2022 a Llorenç Juanola, cap de la comissió organitzadora de la fira els últims 14 anys. Juanola, emocionat, va afirmar que «totes les hores dedicades a la ciutat han estat molt ben invertides».

A l’acte hi ha intervingut el membre de la comissió organitzador Esteve Pintó, en nom de la presidenta de la Cambra de Comerç, Sílvia Gratacós, indisposada. Esteve va ressaltar que al «territori anem tots junts per fer feina. No només per l’ExpoBages, sinó quan detectem un projecte que és pel bé comú». A la seva intervenció, Pintó va voler retre homenatge al poble ucraïnès. 

A la inauguració també hi va haver moments de records. El primer alcalde escollit democràticament després del règim franquista, Joan Cornet, va fer memòria de la primera edició de l’ExpoBages que es va celebrar el 1981. «Manresa era tristona», va dir, i va ser una fita «important pel teixit social i econòmic i també per fer contenta i alegrar la gent» en moments difícils. Ara el repte, col·lectiu i individual, ha de ser arribar a «l’excel·lència», va dir.

Va tancar l’acte l’alcalde Marc Aloy, que va afirmar que els 130 expositors de la mostra, més que mai, «posen en evidència que hi ha un teixit viu amb ganes de recuperar el temps perdut». Va lloar la decisió de l’anterior govern encapçalat per Valentí Junyent de portar la fira al centre de Manresa.