El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar ahir al migdia a la planta sallentina de l’empresa logística Esbo el nou sistema robòtic Skypod, una tecnologia pionera en el sector a Europa que consisteix en una flota de 36 robots capaços de desplaçar-se en tres dimensions i portar el producte fins a l’operari. La nova instal·lació ocupa una superfície de 2.500 metres quadrats, amb prestatgeries d’11 metres d’altura i una capacitat de 60.000 cubetes de magatzematge de producte. Amb aquest nou sistema robòtic, l’empresa redueix l’espai per a estoc, elimina els recorreguts del personal i augmenta la productivitat de preparació de les mercaderies, segons destaca l’empresa. L’Skypod, de la firma Exotec, ha estat instal·lat per donar servei especialment a la manresana Deporvillage, el principal client d’Esbo.

El president va provar el nou sistema d’emmagatzematge automatitzat | CARLES BLAYA

La inauguració va aplegar més de 160 persones, entre clients, proveïdors i autoritats, que van poder fer un recorregut per les instal·lacions de l’empresa, ubicada al polígon dels Plans de la Sala de Sallent des del 2008 i on treballen 220 persones. L’Skypod, que es va posar en marxa el passat mes de novembre, ha suposat una inversió de 8,3 milions d’euros. Esbo ocupa una superfície de 50.500 metres quadrats a Sallent.

La inauguració de la instal·lació va aplegar clients, proveïdors i autoritats | CARLES BLAYA

L’empresa catalana, fundada el 1999, té una altra infraestructura logística a Palau-solità i Plegamans. En total, dona feina a 268 persones. L’any passat va tancar amb una facturació de 16,4 milions d’euros i preveu fer-ho enguany amb 18 milions. Entre els seus clients, a més de Deporvillage figuren, però a molta distància de la manresana quant a volum de producte, Kostal, Nutrition%Santé, Tous i el FC Barcelona.

Durant la inauguració, a la qual van assistir, entre d’altres, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta; el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, el president Aragonès va destacar el paper de la logística en la transformació digital i la globalització, i també, va dir, el protagonisme que ha d’adquirir el Bages «en la reindustrialització, verda i digital, de Catalunya». L’alcalde Oriol Ribalta va recordar la llarga trajectòria industrial de Sallent i va posar en valor l’aposta del municipi per l’autoconsum energètic.

Per part de l’empresa, van intervenir els seus dos socis, Sergi Rufino i Ignacio Pedrosa, que van avançar els plans d’Esbo de continuar creixent amb el sistema Skypod a les instal·lacions sallentines, una nova tecnologia que ja permet reduir el 72% del consum elèctric de la planta.