El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el decret de creació de "l'excepció ibèrica" que permet limitar el preu majorista del gas per limitar l'impacte sobre el preu de l'electricitat que paguen els consumidors. La mesura s'activarà el dia 14 de juny i el govern espanyol preveu que redueixi entre un 15 i un 20% la factura elèctrica. La vicepresidenta Tercera, Teresa Ribera, ha afirmat que es tracta d'un mecanisme "essencial" per plantar cara als efectes de la guerra d'Ucraïna, perquè la situació era "insostenible" amb els preus de l'electricitat registrant màxims històrics.

El decret s'ha convalidat amb els vots de la majoria de la investidura i l'abstenció del PP i Vox. En total 197 vots a favor, 2 en contra i 143 abstencions. La convalidació s'ha debatut al Congrés l'endemà que la Comissió Europea va donar llum verda a la mesura, que tindrà efecte fins el 31 de maig del 2023.

L'aprovació del decret coincideix amb la decisió d'Algèria de congelar el tractat d'amistat amb Espanya, fet que afecta és relacions comercials i podria suposar la congelació de les exportacions de gas. El govern espanyol ha assegurat que no tem que es produeixi un tall al subministrament, però alhora apunta que podria denunciar incompliments de tractats davant la UE.

Durant el debat la diputada de la CUP Mireia Vehí ha afirmat que malgrat que el text té coses bones, com la limitació de preus, també és "insuficient" perquè queda lluny dels objectius i tradueix la limitació en subvencions a les grans elèctriques, cosa que "no té cap sentit".

Bildu ha anunciat un vot a favor per "coherència", malgrat que "el que caldria fer és planificar una bona campanya d'informació", igual que el PNB, que la considera una mesura adequada, necessària i proporcionada.

La iniciativa també ha comptat amb el suport d'ERC i PDeCAT.

Ferran Bel ha felicitat el govern perquè l'"excepció ibèrica no era fàcil d'aconseguir", i ha demanat la reducció d'entre el 15 i el 20% de la factura elèctrica és "un pas important".

La diputada de Junts Pilar Calvo ha anunciat l'abstenció de la seva formació pels "dubtes" que genera una redacció "opaca" que deixa les mans lliures a alguns productors elèctrics.

El diputat d'ERC Joan Capdevila ha anunciat el vot favorable a una mesura que "tindrà efectes positius clars", tot recordant els beneficis milionaris de les grans companyies energètiques.

La iniciativa també ha comptat amb el suport de Podem. El diputat Juan Antonio López de Uralde ha afirmat que la mesura demostra que "sí que es pot" fer avenços.

També Cs ha anunciat un vot a favor, tot i que consideren que arriba tard.

Vox i el PP s'han abstingut a un decret que consideren "intervencionista". Vox ha criticat la "deriva chavista" del govern espanyol i ha reclamat que s'eliminin les taxes de la "burocràcia".

El PP considera que el decret és "un error més" d'una política energètica" fracassada" que és responsabilitat de Teresa Ribera.