La taxa de variació anual de l'IPC a Catalunya va repuntar dues dècimes al maig i es va situar en el 8,2%, segons ha informat aquest divendres l'INE. A l'abril, va ser del 8% després que al març assolís un rècord del 9,5%. Durant els darrers mesos, han pujat els preus dels aliments i begudes no alcohòliques en mig punt (9,3%) i del transport, en 1,9 punts, fins al 14,8%, mentre que els preus de l'habitatge, aigua, electricitat gas baixa en 1,2 punts, fins a situar-se en un 16,4%.

Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC durant el maig va escalar fins al 8,7%, quatre dècimes més que la registrada a l'abril per l'increment de preus en el transport (+14,9%) i els aliments i begudes o alcohòliques, amb un 11%, entre d'altres.

El maig va ser el tercer mes consecutiu que la variació anual de l'IPC se situa al 8% o per sobre després que al març pugés dos punts, fins al 9,5%, una xifra rècord en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística des del 2002.

Què ha pujat més?

Entre els segments que més van pujar van ser l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb un 35,7%, tot i que és 3,6 punts inferior a la variació anual de l'abril. També destaca l'increment dels aliments en mig punt, fins al 9,5% i les begudes no alcohòliques, amb un 6,7%, quatre dècimes menys que el mes anterior. D'altra banda també van augmentar els preus de les begudes alcohòliques, en un 4,4%, el vestit i el calçat i les seves reparacions, en un 3,5%.

Pel que fa la cistella de la compra, entre els aliments que pugen més hi ha els cereals i els seus derivats en un 17%, 3,4 punts més que a l'abril. També puja la carn de vaca, en un 10,9%; la carn ovina, en un 12,1%, la carn de porc, en un 6,1%; i la carn d'au, en un 10,2%. També es registren increments en els ous i la llet, amb un 15,4% i un 16,5%, respectivament; mentre que els preu de l'oli i els greixos es disparen un 48,8%.

Al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'Índex de Preus al Consum va pujar quatre dècimes en comparació a l'abril, fins al 8,7%. Els grups que van tenir una influència positiva en l'increment de la variació anual són el transport (14,9%), més de dos punts més que a l'abril; i els aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa de l'11%, nou dècimes més i la més alta de la sèrie històrica des del gener del 1994.

Per contra, van caure els preus dels hotels, cafès i restaurants, fins al 6,3%, arrossegats per la restauració, que es va encarir respecte al 2021. Es tracta de la taxa més alta d'aquest grup des de l'agost del 2011.

Per comunitats, la taxa anual de l'IPC al maig va augmentar respecte a l'abril en totes elles, excepte a Navarra i Aragó, on els preus van retrocedir en dues i una dècima, respectivament. Per la seva part, els majos increments es van produir a Múrcia i Extremadura, amb augments d'un punt i set dècimes, respectivament.