La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va advertir ahir que l’anunci del president del Govern de baixar l’IVA de la factura elèctrica al 5% «no resol el problema» de preus alts de l’electricitat. La rebaixa, proposta per Alberto Núñez Feijóo fa unes setmanes, va ser llavors qualificada de «cosmètica» per la vicepresidenta. Aproximadament, per a un consumidor amb una factura mensual d’uns 60 euros suposarà un estalvi d’uns 2,7 euros. «És important entendre que amb mesures fiscals no es resol el problema. El que necessitem són canvis estructurals de gran importància», va expressar la vicepresidenta en un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum. Ribera va reconèixer que aquest canvi de criteri es deu al canvi de les circumstàncies que obliga a reavaluar les mesures, encara que va insistir que aquesta reducció d’impostos no serà la solució, ni molt menys.

El Consell de Ministres es reunirà de manera extraordinària demà per anunciar l’aprovació del segon paquet anticrisi per la guerra d’Ucraïna que inclourà aquesta rebaixa de l’IVA al mínim permès per Europa, així com altres dirigides especialment als consumidors més vulnerables que tinguin un desplegament «el més àgil i ràpid possible», com el «reforçament» del bo social elèctric.

La vicepresidenta diu que «tot fa pensar que els preus alts es mantindran en el temps», per la qual cosa va insistir a desenvolupar mesures també a mitjà i llarg termini. Sobre un nou impost a les companyies energètiques, la vicepresidenta va recordar que Espanya ja ha retallat el benefici extra de les empreses energètiques per la pujada del preu del gas. La vicepresidenta va advertir que cal ser «molt acurats» per evitar que un disseny «mal plantejat» d’aquest mecanisme «pugui traslladar-se als consumidors» i per «no entorpir» la inversió d’aquestes empreses. Ribera no va confirmar si aquesta pujada d’impostos s’inclourà dins del paquet de mesures que s’aprovarà demà.