El valor de l’euro segueix la seva caiguda en picat i se situa en mínims històrics des del desembre del 2002, quan es va començar a distribuir entre els ciutadans. La moneda europea s’acosta cada vegada més al dòlar. Sense anar més lluny, aquest dimarts, el seu valor era d’1,02 dòlars dels EUA, el més baix en 20 anys.

El conflicte entre Rússia i Ucraïna i la por d’una recessió imminent dels mercats europeus han condemnat la principal moneda del continent i, conseqüentment, han encarit el cost de vida dels seus ciutadans. Des del Govern, Nadia Calviño, vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, remarca que Espanya és el país que més recursos ha destinat per combatre la inflació, amb més de l’1% del seu PIB.

Cost de les energies

La baixada del valor de l’euro respecte al dòlar encareix el cost de vida dels ciutadans que utilitzen aquesta divisa, ja que el preu de les matèries primeres sol fixar-se en dòlars. Per això, si, com s’ha notat en els últims mesos, el preu de productes com el gas i el petroli s’ha disparat, la devaluació de l’euro suposarà un augment afegit.

Així mateix, des de l’Eurocambra ja es busquen alternatives a la importació d’aquestes fonts d’energia. Aquest dimecres, el Parlament Europeu ha acceptat <strong>etiquetar </strong>com a <strong>verdes </strong>determinades inversions en energia <strong>nuclear </strong>i <strong>gas</strong>. La Comissió Europea està «convençuda» que les dues energies són necessàries per aconseguir la transició energètica cap a la neutralitat climàtica el 2050 i reduir la dependència dels combustibles fòssils de Rússia.

Comerç internacional

La caiguda de l’euro respecte al dòlar també influirà directament en les relacions comercials amb els Estats Units. Actualment, <strong>Espanya</strong> presenta un dèficit comercial de 2.744 milions de dòlars; una pèrdua en què la recuperació serà més lenta pel baix valor de l’euro.

Amb tot, al juny, Europa ha importat més gas nord-americà que rus per primera vegada, segons recull l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). «Les recents retallades abruptes del flux de gas natural des de Rússia a la UE van provocar que sigui el primer mes de la història en què la UE ha importat més gas a través de GNL dels Estats Units que a través de gasoductes de Rússia», va expressar el director executiu de l’organització dependent de l’OCDE, Fatih Birol, en un tuit.

Tipus d’interès i hipoteques

Tal com ha avançat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, també es preveu una pujada dels tipus d’interès a la zona de l’euro al juliol d’un quart de punt. Altres membres del Consell de Govern coincideixen a considerar aquesta pujada com a apropiada, per la qual cosa els mercats descompten una alça del preu dels diners baixa.

D’altra banda, molts analistes coincideixen, cada vegada més, que el BCE no apujarà els tipus d’interès tant com s’esperava perquè tem induir una crisi encara més gran en l’economia europea. Cal recordar que, el 2022, la Reserva Federal (FED) ha pujat els seus tipus d’interès principals 150 punts bàsics, mentre que el BCE ha fet el mateix anunciant un increment de 25 punts a partir del juliol

Tardor «molt amenaçadora»

Per a l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball, ja és oficial que la pandèmia i la guerra a Ucraïna han frenat la globalització econòmica de les últimes dècades, a què han afegit que s’acosta una tardor «molt amenaçadora».Així doncs, aquest escenari, que combina la pèrdua de pes geopolític d’Occident, els problemes de subministrament i la inflació, es presenta com un punt d’inflexió per a l’economia europea.

Per això, l’organisme ha presentat aquest dimarts el seu tercer informe de conjuntura econòmica, un document amb un decàleg d’actuacions «convenients», «factibles» i que, en un context en què es multipliquen els problemes de talla mundial, «depenen de nosaltres mateixos».