L’escultura gegant blava de l’euro, símbol d’Europa i sobretot de la divisa, serà subhastada a mitjans d’octubre perquè és massa cara de mantenir.

Situada a la plaça Willy-Brandt de Frankfurt, la capital financera d’Alemanya, s’ha convertit des de finals del 2001 en un símbol d’identitat de la ciutat malgrat el recel dels alemanys amb l’euro.

L’escultura va sobreviure a les protestes violentes de moviments d’esquerres i d’anarquistes i a les acampades del moviment anticapitalista Blockupy durant la crisi financera.

Fotografies d’aquesta escultura de l’euro apareixen en totes les informacions relacionades amb l’euro i fa anys també es veia en les informacions sobre el Banc Central Europeu (BCE), perquè la seva primera seu estava a pocs metres de distància.

Va servir de fons a informadors de televisió per a les seves cròniques sobre el BCE fins que el banc es va mudar a la nova seu.

L’escultura és propietat del comitè sense ànim de lucre Verein Frankfurter Kultur Komitee, que dirigeix Manfred Pohl, que va ser qui va anunciar la seva pròxima subhasta.

Augment del vandalisme

Però l’augment del vandalisme els últims dos anys, que ha engolit els mitjans financers de què disposa el comitè per a tots els seus projectes, impedeix que les aportacions econòmiques privades siguin suficients per mantenir-la.

El comitè va deixar de desenvolupar algunes activitats, com el projecte en contra del racisme a les escoles de primària a Frankfurt i a tota la regió a les vores del Rin i del Main o un col·loqui sobre Europa.

Després de fracassar els intents d’assegurar-ne el finançament, ja que ningú vol mantenir-la, el comitè ha decidit que el millor és subhastar-la.

Manteniment

El BCE, que ha contribuït amb 15.000 euros anuals a mantenir-la, tampoc té interès a continuar fent-ho i ni tan sols va anar a una taula rodona a finals d’abril per discutir sobre el finançament del seu manteniment, segons Pohl.

L’escultura de l’euro, que és obra de l’artista alemany Ottmar Hörl, té una altura de 14 metres, pesa 50 tones i a la nit s’il·lumina durant tot l’any amb llums led (díode emissor de llum).

El símbol de l’euro està envoltat per 12 estrelles que representen els primers 12 països que van introduir l’euro, el gener del 2002, tot i que ara ja utilitzen la divisa els ciutadans de 19 països i a partir de l’any vinent ho faran 20, quan Croàcia entri al club.