ATA, l’última organització d’autònoms que faltava per subscriure el nou sistema de cotitzacions, va donar ahir el ‘sí’ a la reforma. Un dia abans les organitzacions vinculades als sindicats, Upta i Uatae, ja havien mostrat el seu vist-i-plau a l’últim text remès des de Seguretat Social. El que permet al ministre José Luís Escrivá lligar així tots els consensos en el si del diàleg social i tirar endavant una reforma que entrarà en vigor a partir del 2023. Els autònoms passaran a cotitzar segons els seus ingressos i les quotes seran d’entre 230 euros (la més baixa) i 500 euros (la més alta). Uns dos milions d’autoocupats pagaran menys quota de la que paguen actualment amb el nou esquema, mentre un altre milió -aquells de majors ingressos- veuran augmentades les seves contribucions obligatòries.

La junta directiva d’ATA es va reunir d’urgència ahir al matí per votar afirmativament el preacord aconseguit de matinada amb la Seguretat Social. Queda només pendent la votació de la CEOE, que ha acabat posposant, avui, la votació al seu comitè executiu, però informalment dona per bo el text validat per ATA, la seva filial d’autònoms, segons afirmen fonts de la patronal. «Ha costat, però ara sí!», va escriure al seu compte de Twitter el president d’ATA, Lorenzo Amor. Amb el ‘sí’ dels patrons la reforma queda tancada amb l’acord de totes les parts.

Després de gairebé set mesos de negociacions, la CEOE i ATA han acabat estampant la seva firma en l’acord per a la reforma del règim especial de treballadors autònoms (RETA). En alguns moments les organitzacions empresarials van estar més fora que dins del pacte, si bé durant les converses les posicions inicials de Seguretat Social es van anar rebaixant per intentar atreure’ls al ‘sí.

De l’esquema de trams amb quotes entre els 202 i els 1.266 euros, Escrivá ha virat cap a una reforma menys ambiciosa en el que a equitat es refereix. Finalment, les quotes seran a partir del 2023 d’entre 230 i 500 euros. I el desplegament de la reforma serà en tres anys, mentre les primeres propostes pretenien abastar fins al 2031.

Escrivá s’ha anat movent i des de la patronal han accedit a entrar a participar de la reforma, conscients que quedar-se fora podia implicar una major contundència a l’hora de gravar als autònoms amb majors ingressos. Van començar entonant el discurs de la «destralada» i ahir al seu comitè executiu van beneir la reforma