El Departament d'Acció Climàtica destinarà 5,5 milions d'euros a diverses empreses agroalimentàries de la Catalunya Central. Els ajuts s'adrecen a la transformació i comercialització d'aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d'aliments. En total s'han beneficiat dels ajuts 32 empreses que duran a terme inversions per valor de 34,3 milions d'euros. Dels beneficiaris, 8 són del Bages, 1 del Berguedà, 2 del Moianès i 21 d'Osona. Per sectors, la indústria càrnia ha rebut 3,4 milions d'euros; la preparació de fruites i hortalisses 145.960 euros; els productes làctics 746.434; altres productes alimentaris 551.369 euros; els productes de molineria, midons i amilacis 61.710 euros; i els productes per a l'alimentació animal 695.524 euros.

Entre les empreses que han rebut subvenció, hi ha Productes Lactis Masachs, de Sallent, que ha invertit 1,6 milions d'euros en la redistribució i ampliació dels espais de la nau on s'elaboren els productes per augmentar l'eficiència dels processos i assumir l'augment de la productivitat. Les millores també serviran per dur a terme l'aïllament tèrmic de l’espai i així disminuir la despesa energètica. Aquest projecte rebrà una subvenció de 500.000 euros.

En el sector carni, l’empresa Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, ha desenvolupat millores en relació amb els aïllaments, la distribució dels espais i els paviments de la planta; ha instal·lat nous evaporadors i condensadors per a la millora energètica dels sistemes de fred, i ha instal·lat un parc fotovoltaic per a l’impuls de la bioeconomia, tot plegat per valor de 4.471.925 euros. La subvenció que es destinarà a aquest projecte és de 313.034 euros.

Així mateix, Casa Mas, de Castellterçol, elaboradora de prats preparats, ha invertit 3,2 milions d'euros en modernitzar la línia de producció d'ensalada russa amb la qual ha aconseguit un procés amb menys requeriments energètics i que disminueix els conservants químics. Per dur-lo a terme, ha comptat amb un ajut de 500.000 euros.

Aquests ajuts s'insereix dins l'ordre aprovada pel Departament d'Acció Climàtica d'un total de 27 milions d'euros, que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya. En aquest sentit, la xifra percebuda per la indústria de la Catalunya Central representa el 20,5% del total de l'ajut. Les comarques centrals se situen així, pel que fa a l'import rebut d'aquests ajuts, darrere de Lleida, que n'ha rebut el 28,7%, i de Girona, que n'ha rebut un 23,3%, i per davant de Tarragona i les Terres de l'Ebre, beneficiàries del 14,5%, i de Barcelona, que n'ha percebut el 12,9%.