PSOE i Unides Podem van registrar ahir al Congrés dels Diputats la proposició de llei per crear dos nous impostos per a les grans empreses energètiques i per a les entitats bancàries. En concret, els dos partits del Govern proposen gravar en un 1,2% les vendes de les energètiques que tinguin una facturació superior als 1.000 milions d’euros i en un 4,8% les comissions i interessos nets dels bancs. Socialistes i morats confien a recaptar 7.000 milions d’euros en els pròxims 2 anys.

Després de l’anunci de Pedro Sánchez al debat de política general, PSOE i Unides Podem ja han posat sobre el paper la seva proposta per gravar dos dels sectors econòmics que més beneficis han obtingut en els últims anys. A través d’una proposició de llei que es debatrà al Congrés, previsiblement, el setembre i que haurà d’estar aprovat abans de finals d’any, totes dues formacions volen crear dos nous impostos «extraordinaris i temporals» que estiguin en vigor en 2023 i 2024. En cada any, esperen obtenir 2.000 milions d’euros de les energètiques i 1.500 milions de les entitats bancàries.

Membres del Govern es reuniran avui amb totes les empreses que es veuran afectades -entorn de 20 corporacions- per informar-los dels detalls de la proposta.

La norma pretén gravar les principals empreses elèctriques, gasísticas i petrolieres amb l’1,2% l’import net de la xifra de negoci -és a dir, la xifra de venda de béns i prestacions-, sempre que tinguin una facturació superior als 1.000 milions d’euros. També estaran excloses aquelles entitats la part energètica de les quals sigui residual i suposi menys d’un 50% de la seva facturació. En el cas de les entitats bancàries, el gravamen afectarà aquelles el sumatori d’interessos de les quals i comissions cobrades als seus clients superin els 800 milions d’euros i s’aplicarà un 4,8% sobre la suma d’interessos nets i comissions netes.

Tots dos impostos, si s’aprova la norma abans que acabi l’any, seran exigibles a partir de l’1 de gener de 2023.