El govern espanyol ha publicat aquest dimarts les mesures d'estalvi energètic al Butlletí Oficia de l'Estat (BOE) en un document de 83 pàgines on exposa l'obligació de regular el termòstat a 27 graus a l'estiu i 19 de l'hivern i de tenir les portes tancades, entre altres.

Són d'aplicació sobre el transport de persones, incloses estacions i aeroports; bars restaurants i cafeteries; establiments d'espectacles públics i activitats recreatives; teatres, cines, auditoris, centres de congressos, sales d'exposicions i similars, i també botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars.

No s'apliquen, segons concreta, als hospitals, als centres educatius i a les perruqueries.

La mesura d'estalvi energètic també tindrà excepcions en cuines dels restaurants o a les zones de congelats i neveres dels supermercats.

Pimec demana mesures d'estalvi elèctric "temporals"

La patronal catalana de les petites i mitjanes empreses Pimec ha valorat "positivament" les mesures d'estalvi energètic plantejades aquest dilluns pel govern espanyol, però ha demanat que siguin subjectes a "excepcions" en alguns sectors econòmics. Aquest pla, vigent fins a l'1 d'octubre del 2023, inclou mesures com fer que els comerços apaguin els llums dels aparadors a les 22.00 hores. Segons ha destacat aquest dimarts el secretari general de l'entitat, Josep Ginesta, també seria positiu condicionar la duresa de les restriccions a l'escassetat energètica.

"Ha de ser una mesura de caràcter temporal, conjuntural i subjecte a què es produeixin els pitjors escenaris pel que fa a subministrament energètic", ha apuntat Ginesta en una roda de premsa per valorar les dades d'atur d'aquest mes de juliol. Així mateix, ha recordat que aquest pla pot afectar especialment algunes activitats empresarials de manera que demana "ponderar" el seu abast amb els sectors més afectats.

Pel que fa a les temperatures, Pimec opina que la moderació de la climatització no és especialment rellevant ni significativa tot i que sí que pot facilitar un estalvi energètic.