Les 100 grans fortunes espanyoles augmenten els seus ingressos cada dia una mitjana de 565.000 euros. La pandèmia ha passat en termes econòmics de puntetes entorn dels rics espanyols, aquests que tenen una fortuna personal mesurada en milers de milions d’euros. Segons l’última classificació de la revista ‘Forbes’, les grans fortunes s’han recuperat de la pandèmia i fins i tot s’acosten als nivells previs a la crisi del 2018. Les 100 persones més riques d’Espanya, amb un total de 153.575 milions d’euros, han atresorat un 17% més diners que el 2020. Cada milionari del ‘club dels 100’ ha augmentat el seu patrimoni comptable en 565.000 euros al dia. Les 100 famílies espanyoles més poderoses van sumar 198.430 milions, un 14,7% més que l’any passat.

El fundador d’Inditex, Amancio Ortega, es manté com la primera fortuna d’Espanya, amb un patrimoni de 67.000 milions d’euros, seguit de la seva filla Sandra Ortega i del president de Ferrovial, Rafael del Pino. Tots tres lideren la llista de les 100 grans fortunes nacionals realitzada per la revista ‘Forbes’.

L’amo del 60% d’Inditex, concentra bona part de la riquesa patrimonial d’Espanya, i la seva fortuna personal ha crescut en 10.000 milions en un any i equival al que tenen els 52 milionaris següents de la classificació. Ortega va ingressar aquest dimarts 646,8 milions d’euros per la segona i última retribució de l’exercici que abonarà Inditex als seus accionistes, amb la qual cosa ha ingressat aquest any un total d’1.293,6 milions d’euros.

Per darrere del fundador d’Inditex es col·loca la seva filla Sandra, única dona entre els cinc primers llocs de la llista, amb una fortuna de 6.300 milions d’euros, un 12,5% més que l’any passat, i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que supera el president de Mercadona, Juan Roig, en la llista i s’alça amb la tercera posició amb 3.800 milions davant els 3.700 milions del president de la cadena de supermercats. Al cinquè lloc es col·loca el president d’Abanca, Juan Carlos Escotet, que té una fortuna de 2.700 milions d’euros (és fundador del banc Banesco i president de Banesco Internacional).

Els quatre grans milionaris espanyols (Escotet és veneçolà, però espanyol d’adopció segons ‘Forbes’) concentren més del 50% del total de la fortuna global dels milionaris hispans amb 83.500 milions d’euros. Ressalta l’ascens del president de Ferrovial de la quarta a la tercera posició gràcies al bon rendiment de la companyia en borsa i la seva política d’autodividends. Les energies renovables es reforcen en la llista amb la presència, entre d’altres, de José Elías, accionista majoritari d’Audax Renovables (900 milions d’euros); José María Galíndez, vicepresident del consell de Solarpack (400 milions); Dolores Larrañaga, principal accionista de Solaria (375 milions) o Enric Asunción, president i cofundador de Wallbox (325 milions), especialitzada en punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. En total, aquestes noves 19 incorporacions aporten un total de 2.800 milions d’euros.

Continua sent minoritària la presència de dones en el rànquing (només l’ocupen el 30%). De fet, la riquesa mitjana dels homes és de 1.511 milions d’euros, i la de les dones, de 993 milions. Amb Sandra Ortega al capdavant, el segueixen Alicia Koplowitz, propietària d’Omega Capital, i Hortensia Herrero, accionista de Mercadona, en sisè i setè lloc amb 2.300 milions respectivament.

Per regions, Madrid és la comunitat que més dones multimilionàries aporta al rànquing amb 19 fortunes que acumulen 12.875 milions; seguida de Catalunya, amb 18 dones i una suma de 8.550 milions d’euros. A l’altre extrem hi ha Extremadura i Navarra, on cap dona té més de 30 milions d’euros.

Madrid continua encapçalant el rànquing de les comunitats amb més fortunes gràcies a una política fiscal agressiva que li ha permès atraure riquesa de la resta de comunitats. D’aquesta manera, la capital compta amb 36 oriünds que acumulen un total de 32.825 milions d’euros, però suma unes altres 14 fortunes que tenen la seva seu principal a Madrid, tot i que provenen d’altres regions.

Després de Madrid i Catalunya, guanyen pes el País Basc i Múrcia pel que fa a riquesa acumulada. Múrcia té cinc de les 100 famílies més riques d’Espanya, amb una fortuna conjunta de 4.525 milions d’euros, i tres dels 100 espanyols més rics. Per part del País Basc, se sumen les fortunes de Daniel Maté, Juan Luis Arregui, Víctor Urrutia i les famílies Sendagorta, Ormazabal i Zardoya.

En la situació oposada hi ha les Balears i les Canàries, les fortunes provinents del turisme que acusen el cop de la Covid, tot i que s’estan recuperant. Entre els empresaris canaris més destacats figuren Eustasio i Aurelio López, propietaris de Lopesan, i Wolfgang Kiessling, d’origen alemany, promotor de Loro Parque.