Mentre dissenya el seu pla de contingència per complir amb Brussel·les, les dades revelen que Espanya dispara el consum de gas per produir electricitat per la sequera i les vendes a França, mentre que el redueix en llars i indústria. Els primers set mesos del 2022, la demanda de gas per generar electricitat s’ha elevat un 83,2%, fins als 72,9 terawatts hora (TWh), respecte a les xifres del mateix període de l’any anterior, segons les dades d’Enagás. Al mateix temps, però, l’anomenada demanda convencional (formada per indústria, llars i pimes) s’ha reduït gairebé un 13%, fins a un total de 150,837 TWh.

El més habitual és que la producció d’electricitat amb aigua suposi al voltant del 12% del mix de generació a Espanya, però des de començament d’any no arriba a un 7% de mitjana, al nivell del 2017, per la sequera que assola el país. A això s’hi afegeix que des del novembre Espanya és exportador net d’electricitat a França, quan el que era habitual era que el flux que es produís en sentit contrari, segons es reflecteix en les dades de Red Eléctrica dels últims anys.

Aturada per manteniment

Els motius de l’augment de les vendes a França són dos: la meitat de les centrals nuclears franceses estan parades per manteniment i el límit al preu del gas a la península Ibèrica impulsa el flux del sud al nord. Per tant, això pressiona la demanda d’electricitat i impulsa la generació amb gas, davant la falta d’una altra tecnologia com el carbó. (Durant els últims dos mesos, a aquesta equació, cal afegir-hi un increment de la demanda per les altes temperatures, que impulsen l’ús de l’aire condicionat).

En aquest context, Espanya s’ha compromès amb Brussel·les a reduir un 7% el consum d’electricitat entre l’1 d’agost d’aquest any i el 31 de març del 2023 sobre la base del consum mitjà dels últims cinc anys. Segons estimacions fetes per El Periódico, mitjà del mateix grup que Regió7, a partir de les xifres mensuals que publica Enagás, el consum mitjà de gas en aquests vuit mesos des del 2017 va ser de 261,32 TWh, el 20% dels quals correspon a pimes i a demanda domèstica; el 54%, a la indústria, i el 24%, a la generació elèctrica. Amb aquests números, Espanya hauria de reduir en 18,3 TWh el consum durant els pròxims vuit mesos.

Limitar la temperatura

La qüestió ara és com fer-ho. L’Executiu va anunciar dilluns una campanya per estalviar energia als edificis públics que passa per limitar la temperatura als interiors, apagar els llums a la nit, tancar les portes quan siguin locals climatitzats i revisar les calderes, i demana a la ciutadania consumir amb mesura. L’Executiu no va quantificar quant podria disminuir aquesta mesura el consum, però les pimes i llars ja han disminuït el seu ús de gas (el 4% els últims sis mesos –el juny va ser l’últim mes amb les xifres desagregades– i el 13,8% al juny).

En la mateixa línia, la indústria ha disminuït en el 20,2% el consum al juny i l’11,8% en l’acumulat des del gener. «Al juliol, serà un 30%, i l’agost va pel mateix camí. No per eficiència, sinó pels preus elevats de l’energia. La indústria ja no pot parar més», assegura Verónica Rivière, la presidenta de GasIndustrial, la patronal dels grans consumidors industrials de gas, com el sector ceràmic o el químic. «I en les converses amb el Ministeri [per a la Transició Ecològica] no es preveu tampoc una parada obligatòria, sinó mesures d’eficiència», afegeix. Per exemple, l’impuls dels gasos renovables, com el biogàs o el biometà, l’hidrogen verd o una interrompibilitat voluntària, segons explica.

Exportacions exemptes

Per tant, la pota que queda és la generació elèctrica. En aquest punt, Rivière apunta que l’única opció seria aconseguir que les exportacions d’electricitat a França estiguessin exemptes de complir aquests càlculs per evitar que penalitzi si Espanya augmenta el consum de gas per produir més electricitat per enviar a França. «Això està en mans del Ministeri i d’Europa, perquè, si no, hauríem de tallar i deixar d’enviar gas», explica Rivière.