El consum d’energia elèctrica a Espanya va caure el 5,28% abans-d’ahir en comparació del dimecres de la setmana passada. Per ser precisos, la demanda d’electricitat al llarg del dia va ser de 752 GWh, davant dels 794 GWh del 3 d’agost, segons les dades de Redeia, l’antiga Red Elèctrica (REE).

Aquesta caiguda del consum elèctric va coincidir precisament amb l’entrada en vigor el paquet de mesures per estalviar energia impulsat pel Govern espanyol de cara a un possible tall del gas provinent de Rússia. Malgrat això, les condicions climàtiques i l’activitat de la indústria i oficines reduïdes a la segona setmana d’agost també poden influir en el descens del consum. De fet, si es compara amb el mateix dia de l’any passat els consumidors van gastar el 4,2% més, ja que el 10 d’agost del 2021 el consum va ser de 721 GWh.

La diferència encara és més gran si es compara amb l’any previ a la pandèmia, ja que el 10 d’agost del 2019 el consum va ser de 716 GWh, un 5,02% menys que abans d’ahir.

Algunes de les mesures que van entrar en vigor dimecres van ser la limitació de la temperatura dels espais climatitzats a 27 graus i l’obligació d’apagar els aparadors dels comerços i els edificis públics buits a les 10 de la nit. Amb aquestes mesures, l’Executiu de Pedro Sánchez espera poder contribuir a una reducció d’entre el 4% i el 5% de l’energia que es consumeix en territori espanyol.

Fonts del conglomerat d’empreses que exerceix d’operador del sistema elèctric van valorar ahir aquestes dades dient que «és aviat per fer una comparativa amb les dades amb tan poc temps des de l’entrada en vigor de les mesures, ja que a més d’aquesta normativa altres factors, com ara les condicions meteorològiques i la laboralitat, també influeixen en la demanda d’electricitat».