El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista tornarà a pujar aquest dimecres, amb un repunt del 19,4% respecte a ahir, per situar-se en els 436,25 euros per megawatt hora (MWh), registrant així un nou màxim des de l’entrada en vigor del límit al gas, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta al mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l’aplicació de l’‘excepció ibèrica’ per frenar el preu del gas per a la generació d’electricitat.

D’aquesta manera, el preu de la llum abonat pels beneficiaris de l’‘excepció ibèrica’ registrarà aquest dimecres un nou nivell màxim, el segon consecutiu després dels 365,33 euros/MWh d’ahir, des que va entrar en vigor a mitjans de juny el mecanisme.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– s’ha situat per a aquest dimecres en 186,95 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 236,79 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 140,07 euros/MWh, es donarà entre les 17.00 hores i les 18.00 hores.

A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació de 249,3 euros/MWh a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada.

Aquest encariment de la llum es produeix amb uns nivells del preu del gas TTF a Holanda, de referència al mercat europeu, en nivells màxims, impulsats, principalment, per l’anunci de Gazprom de tallar a partir del 31 d’agost i durant tres dies del bombatge de gas a Alemanya.

Un 15% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per frenar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 502,11 euros/MWh, cosa que suposa uns 65,86 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 15% menys de mitjana.

Els preus del mercat elèctric per a aquest dimecres a la resta de països europeus també surten a nivells màxims. En el cas de França se situa per sobre dels 645 euros/MWh, mentre que a Alemanya supera els 624 euros/MWh i a Bèlgica supera els 611 euros/MWh.

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, i cobreix així l’hivern vinent, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va estimar la setmana passada que l’‘excepció ibèrica’ ha suposat un estalvi de 1.383 milions d’euros per als consumidors espanyols en els seus dos mesos de vigència.

Ribera va indicar que aquesta xifra representa un estalvi de 22 milions d’euros diaris per a la societat espanyola des de l’entrada en vigor del mecanisme.